Nieuws

Met deze 5 tips beperkt u de uitstoot van uw houtkachel

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

De groeiende populariteit van houtkachels
Stoken met houtkachels wordt al populairder. De keerzijde is dat het slecht is voor het milieu. Onlangs stond op RTLNieuws het bericht dat houtstoken in de woonwijk aan banden moet worden gelegd. De kachelbranche pleit daarom voor een strengere regelgeving. Het Longfonds wil zelfs een verbod, schrijft de NRC. Maar voor het zover is, kunt u zelf al handelingen doen om uw eigen uitstoot tot een minimum te beperken. 

Tip 1 - Kies voor ovengedroogd hout
Om de verbranding zo schoon mogelijk te laten verlopen, kunt u het best stoken met ovengedroogd hout met een FSC- of PEFC-keurmerk. Dit hout heeft een vochtigheidspercentage van rond de 20% en is daarmee direct stookbaar. Een voordeel van ovengedroogd hout is ook de hogere warmteopbrengst en een volledige verbranding. Door de schone verbranding van droog stookhout ontstaat er slechts minimale roetaanslag in het rookkanaal. 

Tip 2 - Reinig het rookkanaal
Nu het weer warmer is, zal de kachel niet of nog nauwelijks branden. Als u de houtkachel niet meer gebruikt, doet u er goed aan om het rookkanaal te (laten) reinigen. In tegenstelling tot andere Europese landen is het schoorsteenvegen in Nederland nog niet verplicht. Als u het rookkanaal minstens één keer per jaar laat reinigen door een erkend vakman, weet u zeker dat deze klus vakkundig gebeurd. Bovendien verkleint u zo de kans op een schoorsteenbrand.

Tip 3 - Luchttoevoer en ventileren 
Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen. Zet ook een raam of eventuele ventilatieroosters open. Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden. Ook kunt u de rookgeur verminderen met een Abcat rookfilter. Deze is speciaal ontworpen voor houtgestookte kachels en ketels met uiteenlopende vermogens. 

Tip 4 - Stook met mate
Door niet elke dag te stoken en ook niet langer dan vier uur op een dag, houdt u buren te vriend. Begin iedere stookbeurt weer klein met aanmaakblokjes of kleine houtjes. Als dat goed brandt, kunt u er steeds twee á drie houtblokken opleggen. Laat na het stoken het vuur rustig uitbranden.  Er zijn ook kachel die voldoen aan de hoogste milieu en veiligheidsnormen van Europa. Alle kachelmerken uit Scandinavië vallen bijvoorbeeld onder het ‘Bewust Stoken Label’. Hierbij zijn uitstekende kwaliteit, milieu en duurzaamheid het uitgangspunt . Deze kachels zijn zo ontworpen dat er zo veel mogelijk warmte uit één houtblok kan worden gehaald. 

Tip 5 : - Houd het weer in de gaten
Stoken moet principe altijd kunnen, maar met bepaalde weersomstandigheden kunt u de kachel beter uit laten. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer.  Als u wilt weten wanneer u wel kunt stoken, check dan de online Stookwijzer. Aan de hand van uw locatie wordt bepaald of het op dat moment gunstig is om te stoken.

Advies nodig?
Wilt u meer informatie over een schone verbranding of wilt u weten met welke houtkachel of pelletkachel u zo schoon mogelijk kunt stoken? Kachelsenhaardenwinkel helpt u graag bij het maken van uw keuze. In onze showroom in Opmeer kunt u inspiratie opdoen of bekijk ons kachels en haarden assortiment online. Wij zijn ook het adres met het grootste aanbod kachelonderdelen. U bestelt ze eenvoudig via de webshop. 

|Doorsturen


Ondernemend nieuws




Laatste nieuws



Meest gelezen


Cartoon van de week



Buienradar