Ondernemend

Hoe voorkomt u wateroverlast in uw tuin?

Zuid-Frankrijk, Mallorca, Portugal. Diverse landen rond de Middellandse Zee zijn afgelopen week geteisterd door noodweer. Tropische storm en wolkbreuken zorgen voor modderstromen. Een enorm contrast als je deze situatie vergelijkt met het weer in Nederland. In Nederland en Duitsland is het nog steeds langdurig droog. Kunt u zich nog herinneren wanneer het voor het laatst geregend heeft? Er komt een moment dat het bij ons ook weer gaat regenen en dat zou zomaar een wolkbreuk kunnen zijn. Hoe houdt u uw voeten droog?

Droogte in de Achterhoek
Nog even en scheepvaart op diverse Nederlandse rivieren wordt stilgelegd. Door het doorlopende neerslagtekort is het waterpeil in de Waal, de Rijn en de IJssel gezakt tot een record dieptepunt. Dit betekent meer vrachtvervoer over de weg, want schepen worden minder zwaar beladen. Het KNMI houdt bij hoeveel neerslag er valt en hoeveel er is verdampt. In Gelderland en Overijssel is te zien dat er een neerslagtekort is van 300 mm. Het is dus erg droog in onze provincie en flinke regenval is meer dan welkom. 

Maatregelen tegen toekomstige wateroverlast
Er zijn enkele maatregelen die u zelf kunt nemen om toekomstige wateroverlast te beperken. Zo is het belangrijk meer groen in uw tuin aan te brengen. Borders en een gazon nemen al veel regenwater op. Hoe meer groen hoe beter maar een mooi terras mag natuurlijk ook niet ontbreken. Houd er met het aanleggen van uw tuin rekening mee dat de sierbestrating licht hellend afloopt naar het gazon of naar de borders. 

Vang zelf zoveel mogelijk regenwater op. Dit kan met behulp van regentonnen of een vijver. Er zijn zelfs schuttingen die water kunnen opvangen. Ook zou u bestrating kunnen vervangen door grind want grind laat regenwater ook goed door. Een andere mogelijkheid is nog een tuinhuis of schuurtje van een groen dak te voorzien. Een dak van sedumbeplanting zorgt voor het opnemen van regenwater ook voor extra isolatie en is milieuvriendelijk. 

Goed voorwerk
Niet alleen een goede terrasafwatering is van groot belang, ook de ondergrond moet in orde zijn. Als u ervoor zorgt dat de ondergrond van het terras stevig is en voldoende is ingeklonken, wordt de kans op verzakking aanzienlijk verkleind. Water krijgt zo geen kans om het zand onder de tegels weg te spoelen. En andere optie is nog om drainage aan te leggen onder de bestrating. De drainage sluit u aan op de riolering. Als u landelijk of aan het water woont, kunt u de drainage laten uitmonden in het water of in in een greppel. Genoeg oplossingen dus om het regenwater bij uw woning weg te houden.