Nieuws

Zutphens kloosterbier krijgt rijke smaak

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

door Simone van der Lans

ZUTPHEN/WARNSVELD - In de koperen ketels broeit het; Stadsbrouwerij Cambrinus aan de Houtmarkt in Zutphen brouwt een nieuw bier. Eigenaar Gerrit Wolf heeft het recept samengesteld uit diverse speciale smaken. Voorafgaand is er een avond belegd met enkele mensen van Stadsklooster Zutphen. Met elkaar werd gezocht naar de ideale compositie van een nieuw Zutphens Stadskloosterbier.

Gerrit Wolf: “Toen ik benaderd werd door Stadsklooster Zutphen met de vraag of ik het leuk zou vinden om een kloosterbier voor hen te brouwen, was ik gelijk enthousiast! Het bier is inmiddels aan het rijpen in de vaten en ontwikkelt zich veelbelovend. Het wordt een mooi gelaagd bier met een rijke smaak en een percentage van 10%.”

Al vanaf de vroege Middeleeuwen brouwden de kloosterabdijen het veel gedronken gerstenat. Veiliger dan water of melk werd in die tijd door jong en oud bier gedronken. Het lage alcoholpercentage zorgde ervoor dat de drank vrij bleef van ziektekiemen. Door de verkoop van bier verkregen de monniken inkomsten voor hun levensonderhoud. Vaak hadden ze eigen landbouwgronden waarop gerst geteeld kon worden dat de basis vormde van het bier. Bij de kloostergebouwen was een mouterij en een brouwerij opgenomen. Bij Cambrinus is in de eigen brouwerij te zien dat het bij bierbrouwen in grote lijnen nog net zo gaat als in de Middeleeuwen.

Mooi bier verdient een mooie verpakking. Reclamebureau First creatieve communicatie aan de Nieuwstad in Zutphen schenkt Stadsklooster Zutphen het ontwerp voor een eigentijds etiket dat op een bijzondere fles komt. Henri Kok: “We vinden het een mooi initiatief dat kerken samen komen in de ontwikkeling van een Stadsklooster. Daar dragen we graag iets aan bij van waar wij goed in zijn.” Ook hebben zij het logo voor het Stadsklooster ontworpen dat tijdens de startdag door burgemeester Vermeulen onthuld wordt.

Op zaterdag 18 mei kan men zich een dag lang onderdompelen in de kloostersfeer. Van 10.00 tot 16.00 uur is er in de neogotische Elisabethkapel aan de Tengnagelshoek 9 een dagprogramma met opening door burgemeester Vermeulen, de landelijk bekende spreker Thomas Quartier, een stadswandeling met lunch langs historische Zutphense kloosterplekken en een evensong onder leiding van Hanna Rijken. Vanaf 16.00 uur kan men bij Cambrinus het bierglas, gevuld met het nieuwe kloosterbier, heffen op Stadsklooster Zutphen. Aanmelden voor deze dag is mogelijk via www.stadskloosterzutphen.nl 

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar