Stedendriehoek

Zelf aan de slag met endometriose

DEVENTER – De Endometriose Stichting en het Deventer Ziekenhuis verzorgen op maandagavond 7 januari 2019 een gratis toegankelijke informatiebijeenkomst over endometriose. De voorlichtingsavond vindt plaats in het Deventer Ziekenhuis, Nico Bolkesteinlaan 75 in Deventer, en begint om 19.30 uur.

Endometriose is een ziekte waarbij op-baarmoederslijmvlies-lijkend-weefsel buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit kan leiden tot pijnlijke menstruaties in combinatie met darmklachten, blaasklachten, seksuele problemen en vermoeidheid. Deze aandoening kan ook de kans op een zwangerschap ernstig verminderen. Er is nog geen genezing van deze ziekte mogelijk. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om endometriose te behandelen. Het is een aandoening waarover niet makkelijk gepraat wordt en die bovendien de kwaliteit van leven drastisch kan verminderen.

Dr. P. van der Linden, gynaecoloog in het Deventer Ziekenhuis, legt op maandagavond 7 januari tijdens een informatiebijeenkomst uit wat endometriose is en hoe de ziekte behandeld kan worden. Daarnaast gaat bedrijfsarts drs. A. de Visser in op het onderwerp endometriose en werk. Zij zal meer vertellen over je rechten en plichten als werknemer en wat je zelf kunt doen om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen in het geval je je ziek moet melden door je endometriose. Verder komt drs. M. Glaubitz, endometriosecoach bij Coachingspraktijk Endokracht, om vrouwen te inspireren zelf aan de slag te gaan met hun endometriose. Omdat je zelf vaak veel meer kunt om klachten te verminderen. Meer dan je vaak in eerste instantie denkt. Uiteraard zal de Endometriose Stichting meer informatie geven over hun inzet voor vrouwen met endometriose en zijn er vrijwilligers/ervaringsdeskundigen van de stichting aanwezig. Zij zorgen ervoor dat er alle gelegenheid is om in contact te komen met lotgenoten en ervaringen uit te wisselen. 

De informatieavond is bedoeld voor vrouwen met (vermoedelijk) endometriose. Maar endometriose heb je niet alleen en daarom zijn ook partners, moeders, vriendinnen en andere belangstellenden van harte welkom.Aanmelden is mogelijk via www.endometriose.nl/agenda.