Stedendriehoek

Wordt het dit jaar een Blue of juist een Orange Monday?

STEDENDRIEHOEK – Het is nog donker en je trekt de dekens nog eens over je heen terwijl je de wekker een klap geeft. Dit is niets bijzonders, toch? Waarom is Blue Monday, dit jaar op 21 januari, dan zo anders dan andere maandagen? De dag staat bekend als de meest depressieve dag van het jaar, maar waarom eigenlijk? En is Blue Monday echt een depri dag of gewoon een publiciteitsstunt?

Tien jaar geleden beweerde Cliff Arnall, een Britse psycholoog, dat de laatste volle week van januari de meest depressieve dag van het jaar is. Om allerlei redenen schijnen mensen die dag somberder te zijn; de feestdagen zijn voorbij, de dagelijkse sleur begint weer toe te slaan, het weer is grijs en somber en goede voornemens zijn nu alweer mislukt, als men er al aan is begonnen. Arnall ontving een lading aan kritiek, want naast het ontbreken van een wetenschappelijke onderbouwing was de formule al eerder geclaimd door een Brits pr-bureau en deze deed dit in opdracht van een reisbureau. Volgens medici kent een depressie veel oorzaken en is het alleen daarom al niet mogelijk de meest depressieve dag van het jaar aan te wijzen. Uit onderzoek blijkt trouwens dat de meeste depressies voorkomen in zomer en herfst. 

De dag om massaal een reisje te boeken
Het is de ideale manier. Roep een dag uit tot meest depressieve dag van het jaar en wat gaan de mensen dan (hopelijk) doen? Een reis boeken! Immers, als je je goed down voelt – terwijl je hier gewoonlijk geen last van hebt – begint het al snel te kriebelen om je in zomerse sferen te gaan verkeren en op zoek te gaan naar een zonnige bestemming. Zo draai je Blue Monday toch zelf om in Orange Monday? Deze laatste is ontstaan in 2012, toen  op ‘Blue Monday’ de zon scheen. Twitter ontplofte door de hashtag OrangeMonday, als tegenhanger van Blue Monday, en belandde in de top tien hashtags op social media. 

Blue Mondag, Orange Monday, een grijze dag of een zonnige (winterse) dag… het nieuwe jaar is weer begonnen.