Nieuws

'Wereldlichtjesdag moet grote, nationale bekendheid krijgen'

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

door Bengt Dirks

APELDOORN - Elke tweede zondag van december, dit jaar op 9 december, worden er om precies 19.00 uur lokale tijd kaarsjes aangestoken om overleden kinderen te herdenken. Als de hele wereld meedoet, ontstaat er een golf van lichtjes, wat de wereld er even aan herinnert dat er kinderen zijn die gemist worden. Wereldlichtjesdag komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar wordt dit jaar ook voor de tiende keer in Nederland georganiseerd. Verspreid over het hele land zijn locaties waar dit gebeurt. Apeldoorn, Deventer en Bathmen zijn locaties in de buurt waar kaarsjes worden aangestoken en toespraken worden gehouden.

Op de bijeenkomsten worden toespraken gehouden en kaarsjes aangestoken. Iedereen is welkom, jong en oud. Ook het verlies van volwassen kinderen telt, en ook als je zelf geen kinderen verloren hebt, ben je welkom om mensen een hart onder de riem te steken en respect te tonen. In Apeldoorn zal de ceremonie plaatsvinden in Park Berg en Bos. Daar zal vanaf de ingang een pad tussen de bomen verlicht worden door kaarsjes. Dit verlichte pad leidt naar een grote tent waar de toespraken plaatsvinden en live muziek wordt gespeeld. In Deventer zal de ceremonie plaatsvinden in de muziekkoepel Nering Bögel aan het Worpplantsoen. En in Bathmen in Cultuurhuus Braakhekke aan de Schoolstraat. De ceremonies beginnen om 18.45 uur, zodat iedereen aanwezig is als om 19.00 uur de kaarsjes aangaan.

Onder de sprekers in Apeldoorn zijn onder anderen de vader van de enkele jaren geleden overleden Joris en Jasper, destijds in het nieuws verschenen. Anita Reijerink, oprichtster van Wereldlichtjesdag in Nederland, legt uit: ‘Hij verloor allebei zijn kinderen in twee jaar tijd en zal een zelfgeschreven lied gaan zingen op de bijeenkomst in Apeldoorn. Ook zal een vrouw van maar liefst 95 jaar oud een toespraak houden; zij verloor haar zoon van 59 aan kanker.” Ook kinderen zijn volgens haar welkom bij de ceremonie. “Kinderen gaan ondertussen met een rode draad boekenleggers maken. Zo hebben ze iets tastbaars om mee te nemen. Het rode weefgetouw staat symbool voor het verlies van een kind, dat als een rode draad door hun leven zal lopen. De laatste jaren waren er in Apeldoorn rond de 250 mensen aanwezig. Dat klinkt veel, maar er is meer dan voldoende ruimte.”

In Nederland is Wereldlichtjesdag begonnen bij Anita Reijerink. Een vriendin van haar verloor haar pasgeboren kind, en ze merkten dat er eigenlijk niets was voor een gepast afscheid. Geen gedecoreerde mandjes, kleertjes of iets dergelijks. Het zou een kaal afscheid worden en dat moest beter kunnen. Vanuit dat perspectief zijn ze begonnen met het bedrijf Amelius. Amelius maakt sindsdien gedecoreerde mandjes en kinderkleertjes, zodat overleden baby’s een uitvaart kunnen krijgen die ze verdienen. Op deze manier leerde Anita veel mensen kennen uit de uitvaartbranche. Ze was in 2008 al begonnen met de eerste Nederlandse editie van Wereldlichtjesdag en daarna ging ze het woord verspreiden over dit mooie initiatief. Omdat ze als oprichtster van Amelius al veel mensen in de branche had leren kennen, verspreidde het idee zich via haar contacten snel over het land.

In 2012 ging ze langs bij de opleiding voor uitvaartverzorger voor de promotie van Wereldlichtjesdag. Daar ontmoette ze Nicole van den Bos. Er was een klik en Nicole haakte aan. “Het initiatief sprak mij meteen erg aan. Mijn broer verongelukte op zijn derde, toen ik nog niet geboren was. Dat had zo veel impact op het gezin, mijn ouders hadden er zwaar onder te lijden. Dat zie je terug in hoe ik ben opgegroeid.” Het leidde ertoe dat het thema altijd een belangrijke rol in haar leven speelde. Ze koos voor de opleiding tot uitvaartverzorgster, omdat ze zag dat haar ouders moeite hadden met de verwerking van het verlies van hun kind. Dat moest beter kunnen.

Ook Henk van der Ziel zit in de organisatie. Hij helpt veel met het netwerk, omdat hij in Apeldoorn veel mensen kent. Hij is erg actief in verschillende vrijwilligersinitiatieven en een bekend gezicht in de stad. “Wat ons betreft wordt Wereldlichtjesdag veel groter, het moet grote nationale bekendheid krijgen. Je kind verliezen is één van de ergste dingen die je kan overkomen en er moet voor iedereen een moment komen waarop die gevoelens de ruimte krijgen.’ Maar hij beseft ook dat er een bekend gezicht nodig is om Wereldlichtjesdag écht nationaal op de kaart te zetten. “De mensen denken, Henk van der Ziel, wie is dat? We hebben een ambassadeur nodig, het liefst een BN’er. Simone Kleinsma zou geschikt kunnen zijn, zij heeft ook een kind verloren dus kan het verhaal oprecht en geloofwaardig vertellen.”

Zelf heeft Henk ook persoonlijke binding met het initiatief. Een vriend van hem heeft een zoon verloren. Henks eigen kinderen zaten in dezelfde leeftijdscategorie, kenden deze jongen ook goed en hebben het er moeilijk mee gehad. “Ik ben hier erg veel mee bezig geweest. Het raakt je omgeving zo énorm hard, de ceremonie van Wereldlichtjesdag helpt dan echt om het een plek te geven.”

De organisatie is nog altijd op zoek naar vrijwilligers. “Als er meer vrijwilligers helpen met opbouwen, dan hoeven ze minder lang door te werken”, verklaart Anita. “Ook helpen met opruimen zou ons ontzettend helpen. Het is een mooi idee om iets te doen voor mensen die het zo moeilijk hebben met het verlies van een dierbare.” Ook Henk benadrukt dat ze nog wel wat hulp kunnen gebruiken om de ceremonie soepeler te laten verlopen: “Bedrijven die bijvoorbeeld spullen kunnen leveren, of donaties. Als de praktische zaken makkelijker gaan, kunnen wij ons beter focussen op de dingen die echt belangrijk zijn voor de bezoekers." Wat de organisatie betreft groeit Wereldlichtjesdag uit tot een bekend landelijk begrip, zodat iedereen die een kind verliest, kan rekenen op extra ondersteuning en begrip. "Dat is ons doel."

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar