Nieuws

Wat je moet weten over
nieuwe brandstofstickers

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

STEDENDRIEHOEK - Vanaf vrijdag 12 oktober moeten tankstations brandstofstickers plaatsen op hun pompen, meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook nieuwe voertuigen krijgen vanaf dan zo’n sticker (in het onderhoudsboekje en in de tankklep) om aan te tonen welke brandstof geschikt is voor het vervoersmiddel. De verplichting komt voort uit de Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen en geldt in de hele Europese Unie.

Benzine
De brandstofsticker voor benzine is zwart-wit met een ronde vorm. Het getal na de E geeft het maximumpercentage biocomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Deze biocomponenten worden toegevoegd om de uitstoot van CO2 (kooldioxide) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen. De sticker met de E-waarde is geen vervanging voor de aanduiding van Euro 95 of Euro 98. Bij benzinevoertuigen moet zowel de E-waarde als het zogenoemde octaangetal (95 of 98) overeenkomen met de aanduiding op de pomp.

Diesel
De brandstofsticker voor diesel is ook zwart-wit en heeft een vierkante vorm. Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodieselcomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Reguliere diesel wordt aangeduid met B7. Voor nieuwe dieselsoorten, zoals B10, B100 en XTL, wordt er geadviseerd om bij de dealer langs te gaan om te vragen welke diesel geschikt is voor het voertuig. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet van ruwe aardolie is gemaakt.

Gas
De brandstofsticker voor gas is ook zwart-wit en heeft een ruitvorm. De letters in de ruit geven aan welk type gas getankt kan worden. Naast LPG en CNG zijn er steeds meer pompen waar ook waterstof (H2) of LNG getankt kan worden. Kijk dus goed welke sticker op de pomp staat.

Een woordvoerder van Rijksoverheid licht toe: “Heeft u een voertuig van vóór 12 oktober 2018? Dan is deze waarschijnlijk nog niet voorzien van een brandstofsticker. Vraag in dat geval bij twijfel aan de dealer of fabrikant van uw voertuig welke brandstof geschikt is.”

(Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/milieuvriendelijke-brandstoffen-voor-vervoer/brandstofstickers)

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar