Sport

‘Wat heb je als club de buurt te bieden?’

APELDOORN – Hoe ziet de toekomst van het amateurvoetbal in Apeldoorn eruit? Die vraag stond centraal in een vijftig minuten durend debat op televisie, verzorgd door RTV Apeldoorn in samenwerking met Nieuwsblad Stedendriehoek, met diverse kopstukken uit de lokale voetbalwereld.

Acte de présence gaven sportwethouder Nathan Stukker, de Apeldoornse voetbaltrainer Roberto Klomp (vv Hooglanderveen) en Bernard de Vries namens de Federatie van Amateur Voetbalverenigingen Apeldoorn e.o. Samen met Stukker vormden zij het hart van de bijeenkomst, die in goede banen werd geleid door Jan Kort en Belinda Kerkhove. Daarnaast werd het woord gegeven aan Marieke Pompen (voorzitter Apeldoornse Boys), Diederik Bos (voorzitter WSV), Eric Looijen (Robur et Velocitas), Robert Rösler (Vereniging Sportraad Apeldoorn) en voetbalverslaggever Christiaan Buitenhuis.

De deelnemers aan het forum gingen met elkaar in gesprek over de eventuele staat van het Apeldoornse amateurvoetbal in 2025. Daarbij werd stilgestaan bij de huidige situatie en welke stappen er genomen moeten worden naar een ‘gezonde toekomst’. Gevoelige onderwerpen, zoals gemeentegelden en mogelijke fusieperikelen met de daarbij loskomende emoties binnen de achterban, werden niet geschuwd.

Bernard de Vries had de cijfers paraat over hoeveel wedstrijden er elk weekend bij de achttien Apeldoornse voetbalverenigingen worden gespeeld: “5800 wedstrijden. De clubs hebben samen meer dan 8.000 voetballers.” Stukker, De Vries en Klomp gaven het huidige niveau van het Apeldoornse amateurvoetbal een krappe voldoende, maar tijdens de bijeenkomst ontstond een positieve vibe om gezamenlijk te streven naar een dikke voldoende.

Teruglopende ledenaantallen bij de achttien voetbalverenigingen binnen de gemeente Apeldoorn zijn een reden tot zorg. “Misschien moeten we minder inzetten op puur het willen winnen en meer plezier erin brengen voor de spelers”, opperde Klomp. Marieke Pompen knikte: “Plezier in het spel is het belangrijkst. Ouders zetten soms te veel druk op de kinderen, waardoor ze uitvallen.”

Natuurlijk werd er ook gesproken over het ontbreken van de ‘kers op de taart’ binnen Apeldoorn: het ontbreken van betaald voetbal na het ter ziele gaan van de proftak van AGOVV. Daarbij keek men meteen naar wethouder Stukker, maar die pareerde meteen: “Een betaald-voetbalorganisatie in Apeldoorn is niet de verantwoordelijkheid van de Gemeente. Wij gaan graag voor een gesprek hierover aan tafel, maar het initiatief hiervoor moet niet bij ons liggen.”

Een belangrijk aandachtspunt betrof eventuele fusies binnen de gemeentegrenzen. Diederik Bos vertelde dat verenigingen zich meer moeten richten op onderlinge samenwerking. Emoties vanuit de langstdienende clubleden, die bang zijn voor het ‘verlies’ van hun cluppie, mogen daarin geen rol spelen. Dat vond ook Bernard de Vries: “Het uitgangspunt moet zijn: wat heb je als club de buurt te bieden? De eigen accommodatie en clubkleuren zijn slechts middelen.” Hij sprak ook over de structuur van de nieuw te vormen voetbalfederatie, waarbij met de diverse voorzitters van de lokale voetbalverenigingen (informeel) over de problemen en toekomst van het amateurvoetbal van gedachten wordt gewisseld. “Een mooi en boeiend proces.”

Aan het einde van de uitzending deed centrale presentator Jan Kort nog een oproep aan het kijkerspubliek om te reageren op het debat. “Kom met ideeën!” slingerde hij de ether in. Reageren kan ook naar RTV Apeldoorn, maar ook naar Nieuwsblad Stedendriehoek via e-mail: redactie@stedendriehoek.nl

Het debat is al eerder uitgezonden op televisie bij RTV Apeldoorn, maar wordt komend weekeinde herhaald: zaterdagavond van 18.00 uur tot middernacht ieder uur en zondagochtend van 09.00 tot 13.00 uur.