Nieuws

Warnsveld staat
stil bij gesneuvelden

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

WARNSVELD - Op donderdag 28 maart herdenkt Warnsveld de ramp die het dorp trof op deze dag in 1945. In die nacht kwamen twaalf burgers om het leven en werden circa twintig huizen verwoest door de ontploffing van een uit de koers geraakte, vliegende V1-bom.

De herdenking, waarbij iedereen welkom is, vindt plaats om 11.00 uur op het Thateplantsoen, nabij de molen Nooit Gedacht, samen met de leerlingen van groep 7 van de adoptieschool Kindcentrum Adriaan van den Ende. Vooraf horen en zien de kinderen op school meer over de gevolgen van deze ramp. Na afloop is iedereen welkom om met de nabestaanden na te praten in De Eekschuur bij een kopje koffie.

De overige, bijzondere oorlogsherdenkingen in Warnsveld zijn: op vrijdag 5 april om 11.30 uur bij het Witte Kruisje op de Looër Enk, ter herdenking van één der eerst gesneuvelden Cpl A.P. Periard. Dit gebeurt samen met de leerlingen van groep 6 van adoptieschool Kindcentrum Lea Dasberg. Op school wordt er eerst over verteld. Op donderdag 11 april om 11.45 uur is er een herdenking bij het Canadezenmonument aan de Kerkhofweg. Dan worden de in 1945 op toenmalig Warnsvelds grondgebied gesneuvelde 36 Canadese militairen herdacht. Dat gebeurt in samenwerking met de leerlingen van groep 8 van de CBS Arcade, die dit monument geadopteerd hebben. Vooraf wordt er op school over verteld. Na afloop kunnen bezoekers napraten bij een kopje koffie in gebouw Triangel. Op donderdagmiddag 18 april wordt er stilgestaan bij het gedenkteken voor GGNet op de begraafplaats in Warnsveld. Samen met alle leerlingen van klassen 3 van het Isendoorn College worden de patiënten van het Groot Graffel herdacht, die tijdens de oorlogsjaren omkwamen als gevolg van ondervoeding, besmettelijke ziekten of oorlogsgeweld. De leerlingen komen in vier groepen van 50 en beginnen vanaf 13.30 uur met steeds een korte bijeenkomst in de Vredeskapel. Daarna volgt de ceremonie bij het gedenkteken.

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar