Nieuws

Volop aandacht voor de zwaartekracht

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

BUSSLOO - De Volkssterrenwacht Bussloo, gevestigd aan Bussloselaan 4, heeft voor de maand mei weer een reeks boeiende lezingen samengesteld. Die beginnen op vrijdag telkens om 20.00 uur. Bij helder weer is er in de pauze en na de lezing gelegenheid tot waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht.

Vrijdag 10 mei spreekt Marcel-Jan Krijgsman over het onderwerp ‘2019: maanprojecten en andere verkenners in ons zonnestelsel’. Krijgsman volgt nauwgezet de talrijke ruimtemissies naar de maan, Mars en andere doelen in ons zonnestelsel. Dit jaar staan er weer bijzondere projecten gepland: van landingen op de Maan tot vluchten naar de grens van ons zonnestelsel. In deze presentatie geeft hij een actueel overzicht.

Vrijdag 17 mei worden ‘Complottheorieën in de sterrenkunde’ besproken door Astrid Eeuwes. De mens is altijd op zoek om grote vraagstukken op te lossen. Deze eigenschappen van nieuwsgierigheid en het probleemoplossend vermogen zijn van nature nodig om te kunnen leren en overleven. Complottheorieën spelen steeds meer een rol in de huidige maatschappij. Eeuwes gaat met het publiek op zoek naar het onbeantwoorde en zal het publiek meenemen in een reis door de complottheorieën in de sterrenkunde. Tijdens de lezing passeren de geheime vliegbasis Area 51, het Roswell-incident, de complottheorieën rondom de Apollo-maanlanding en de herkomst van de verschillende complottheorieën de revue.

Vrijdag 24 mei schenkt Alex Scholten aandacht aan ‘De onbemande verkenning van de Maan’. Naast de bekende Apollo-landingen is onze maan uitgebreid onderzocht door talrijke onbemande missies. Satellieten in een baan om de maan hebben die in kaart gebracht en enkele onbemande landers hebben het oppervlak verkend. Er zijn zelfs via onbemande vluchten maanstenen teruggebracht naar de aarde. Scholten geeft een overzicht.

Vrijdag 31 mei, tenslotte, vraagt Hendrik Beijeman zich samen met het publiek af: ‘Zwaartekracht, wat is dat?’ Vrijwel alle processen in het heelal worden beheerst door de zwaartekracht. Maar wat is zwaartekracht en hoe werkt deze? Ruim honderd jaar geleden bedacht Albert Einstein een nieuw concept om deze kracht te verklaren en met een zonsverduistering in mei 1919 werd zijn theorie ondersteund. Beijeman legt uit hoe dit zit.

De entreeprijs bedraagt voor volwassenen 5 euro, voor jongeren tot en met 14 jaar 2,50 euro. Voor meer informatie, telefoon 0571-262006, e-mail info@volkssterrenwachtbussloo.nl en website www.volkssterrenwachtbussloo.nl

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar