Nieuws

Primeur van unieke concertreeks doet ook Apeldoorn aan

The Star Wars Suites brengt filmmuziek tot leven

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

APELDOORN - Meer dan 150 muzikanten brengen dit najaar de muziek van Star Wars tot leven tijdens een unieke concertreeks in Nederland. Het International Symphony Orchestra uit Lviv vertolkt onder leiding van dirigent Raymond Janssen de wereldberoemde soundtracks uit de Star Wars-films. Ze worden daarbij ondersteund door The New Romanian Symphonic Choir en combineren de nummers tot een stralend geheel.

Heroïsche en explosieve stukken worden afgewisseld met verheven muziek. The Star Wars Suites is in november onder meer te beluisteren in het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, MartiniPlaza in Groningen en het World Forum Theater in Den Haag. Op dinsdag 13 november vanaf 20.00 uur is het spektakel te bewonderen in Theater Orpheus te Apeldoorn.

The Star Wars Suites is een groots en meeslepend muzikaal spektakel dat nooit eerder live in Nederland opgevoerd is. Niet voor niets zijn de fenomenale partituur en de soundtracks van Star Wars uitgeroepen tot ‘beste filmmuziek aller tijden’. De stukken zijn gecomponeerd door John Williams en spreken zowel liefhebbers van klassieke muziek als fans van de films aan. De partituur vormt een integraal onderdeel van het succes van Star Wars. Williams is dan ook zonder twijfel de grootste Amerikaanse filmcomponist ooit. Star Wars betekende zijn doorbraak. De symfonische muziek uit de film werd direct legendarisch. In een tijd - eind jaren zeventig - waarin synthesizers in opkomst waren, liet Williams zich inspireren door componisten uit de jaren dertig. De beroemde Imperial March is daar het bekendste voorbeeld van. Een welhaast iconisch symfonisch stuk, dat versterkt wordt door spectaculaire koorelementen. Het contrasteert perfect met de moderne high tech-elementen uit de film. De Star Wars-films behoren tot de grootste kassuccessen van de 20e eeuw. Het is Williams gelukt om de adembenemende beelden op een indrukwekkende manier muzikaal te begeleiden. Het succes van Star Wars motiveerde hem om de filmmuziek ook live aan een groot en wereldwijd publiek te presenteren.

Verhalen uit de films
The Star Wars Suites is een onvergetelijke muzikale reis langs de hoogtepunten uit de films. Luisteraars worden meegevoerd naar tot de verbeelding sprekende verhalen van onder meer The Duel of Fates, Luke & Leia, The Imperial March en The Throne Room. Het concert is echter bovenal een spectaculaire muzikale reis vol emotie die het publiek in vervoering brengt. De bijzondere melodieën en klankkleuren maken de symfonie tot een intense luisterervaring. De uitvoering is dan ook perfect. In navolging op de zeer succesvolle Lord of the Rings-concerten en de befaamde Carmina Burana, wordt ook The Star Wars Suites uitgevoerd door The International Symphony Orchestra uit Lviv en The New Romanian Choir. Beide gezelschappen komen speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland in de grootste bezetting ooit en bestaan uit louter gepassioneerde topmusici. Onder leiding van Raymond Janssen spelen ze de sterren van de hemel. Samen staan ze garant voor een ongeëvenaarde beleving die het publiek niet snel vergeet.

Over Raymond Janssen
Initiatiefnemer van The Star Wars Suites in Nederland is componist, pianist en dirigent Raymond Janssen. Hij is geen vreemde in de wereld van klassieke muziek en heeft zijn sporen verdiend als het gaat om originele en kwalitatief hoogstaande concerten. Janssen is vooral een specialist op het gebied van Oost-Europese topmusici. Hij slaagt er telkens weer in om complete symfonieorkesten en koren in spectaculaire bezetting naar onder meer Nederland, Duitsland, Italië en België te halen. Janssen maakt jaarlijks furore met kerstconcerten, is bekend door begenadigde uitvoeringen van de Matthäus Passion, maar draait tegelijkertijd zijn hand niet om voor vernieuwende projecten. In 2011 schitterde hij bijvoorbeeld met koor en groot orkest tijdens de Queen Experience in het Gelredome en hij vertaalde de epische muziek van The Lord of the Rings-trilogie naar een spectaculaire concertreeks. Janssen oogst al jaren sinds jaren veel lof met zijn uitvoering van de Carmina Burana in uitverkochte zalen. In 2018 maakt hij een tournee met The Star Wars Suites. Een primeur voor Nederland. 

Over Star Wars
De films zijn legendarisch en hebben een iconische status bereikt. Star Wars is gecreëerd door de Amerikaan George Lucas. De eerste film van zijn hand ging in 1977 in première en werd ook door hemzelf geregisseerd. Zijn verhaal over verborgen sterrenstelsels en buitenaardse oorlogen tussen goed en kwaad, met het lichtzwaard als belangrijkste wapen, groeide uit tot een fenomeen en kreeg miljoenen fans die trouw de strijd tussen de Jedi (het goede) en de Sith (het kwaad) volgen. Uiteindelijk verschenen er 10 films die bekroond werden met meerdere Oscars. Muziek vormt een belangrijk onderdeel van het succes. De partituur werd geschreven door de begenadigde Amerikaanse componist John Williams. Hij creëerde een perfecte symbiose tussen muziek en beeld. Star Wars bezorgde Williams wereldfaam. Zijn carrière werd in één klap tot grote hoogte gelanceerd. Naast Star Wars tekende hij onder meer voor de muziek van Jurassic Park, Saving Private Ryan, Harry Potter en War Horse. Met 51 Academy Award nominaties is Williams samen met Walt Disney de meest genomineerde componist in de filmindustrie. In 2018 kan het Nederlandse publiek zelf de kracht en impact van zijn muziek ervaren tijdens The Star Wars Suites. 

Meer informatie en kaarten via de website www.tec-entertainment.com

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar