Stedendriehoek

‘Samen werken aan sterke Veluwe en binnenstad’

APELDOORN – In de zomer van 2015 werd Mark Sandmann (D66) benoemd tot wethouder in de gemeente Apeldoorn. Op de dag van verschijnen van deze ondernemersspecial, woensdag 10 april, viert de geboren en getogen Apeldoorner zijn 36e verjaardag. Duurzaamheid en Toeristisch Toplandschap nemen een prominente plek in op zijn agenda.

De portefeuilles van Sandmann zijn talrijk: Recreatie en toerisme; Natuur en dierenwelzijn; Energietransitie; Afval en milieu; Activering en inkomen; Erfgoed; Citymarketing. Belangrijke projecten binnen dit kader zijn de binnenstad en (verbouw) van het Huis van de Stad. In 2021 neemt de gemeente weer haar intrek in het pand aan het Marktplein, maar ik spreek de wethouder nu in zijn kantoor op de tijdelijke locatie aan de Stationsstraat. Hij blikt terug op een al waardevolle periode als wethouder. “De ontwikkeling van de binnenstad heeft altijd al mijn interesse gehad, natuurlijk ook door de optiekzaak van mijn ouders aan de Hoofdstraat. Die is intussen al jarenlang in andere handen, maar de naam staat er nog steeds op de gevel.”

Waarmee Sandmann toch vooral wil aangeven dat hij er trots op is dat Apeldoorn hecht aan de historische gevels. “Voor de versterking van de uitstraling van de binnenstad is het gevelfonds opgezet. Op erfgoedtechnisch gebied een perfect voorbeeld. Het appelleert aan de identiteit van de Apeldoorners. In het voorjaar van 2018, bij de uitreiking van een prestigieuze Europese prijs voor cultureel erfgoed, kreeg ons gevelfonds een eervolle vermelding. Volgens de jury benadrukt Apeldoorn hiermee het belang van het herstellen van winkelpuien om Europese stadscentra nieuw leven in te blazen. Ondernemers en pandeigenaren in de binnenstad kunnen vanuit het gevelfonds een bijdrage krijgen om de gevel van hun historische winkelpand een betere uitstraling te geven.”

Huiskamergevoel
Namens de gemeente Apeldoorn werkt de wethouder nauw samen met het Toeristisch Platform Apeldoorn en Centrummanagement Apeldoorn, met als gezamenlijk doel het recreatieve karakter van Apeldoorn nog beter in zijn kracht te zetten. “Natuurlijk denk je daarbij in eerste instantie aan de Veluwe als toeristische trekpleister, maar de grootste uitdaging voor Apeldoorn is het huiskamergevoel te kweken in de binnenstad. Daar zetten we momenteel vol op in met de herinrichting van de diverse stadsdelen. De Hoofdstraat, Marktstraat en Beekstraat zijn en worden flink aangepakt en gezinsvriendelijker gemaakt. Bewust hebben we inzake fase III van de herinrichtingsplannen, de recent gestarte werkzaamheden in de Marktstraat en Beekstraat, ervoor gekozen om de leegstaande panden niet per se te verkopen aan de hoogste bieder maar aan private investeerders die qua invulling beter aansloten op onze visie.”

Trots is de wethouder ook op de investeringen die zijn gedaan voor nieuwe fietsenstallingen in de binnenstad. Onder het Marktplein worden liefst vierhonderd stallingsplaatsen gecreëerd en ook het pand van de Kijkshop aan de Hoofdstraat zal voor dit doel in gebruik worden genomen. Dit alles opgeteld bij de Horecavisie 2019-2023 die onlangs is gepresenteerd, en de afronding dit jaar van de renovatie van winkelcentrum Oranjerie, krijgt de binnenstad in relatief korte tijd een enorme duw in de goede richting. “Het aantal bezoekers van de binnenstad zal daardoor alleen maar toenemen”, verwacht Sandmann, die desgevraagd nog eens met plezier terugdenkt aan die regenachtige donderdagmiddag in december vorig jaar, toen hij de nieuwe invulling van het Marktplein mocht onthullen. “De inwoners van Apeldoorn mochten hierover beslissen en hebben massaal hun stem uitgebracht. Daar ben ik al heel blij mee, met die enorme betrokkenheid. En het resultaat van de verkiezing, de komst van de Markthal, nodigt natuurlijk ook uit voor toeristische activiteiten.”

Unieke samenwerking Veluwe
Iets meer dan een jaar geleden is, door onder anderen Mark Sandmann, de samenwerkingsovereenkomst Veluwe-op-1 bekrachtigd. “Met het tekenen van deze overeenkomst is er een bestuur dat sturing geeft aan de Veluwse ambities, de VeluweAlliantie, en is er sprake van een unieke samenwerking waarbij ondernemers, grondeigenaren, overheid en andere partijen op gelijkwaardige manier betrokken zijn. We werken samen voor een sterke Veluwe”, aldus de huidige vicevoorzitter van de VeluweAlliantie. “Er is inmiddels een indrukwekkend fietsknooppunt opgezet en we werken aan grote projecten waarbij de natuur volop tot z’n recht komt. Het is een misverstand dat we met deze Veluwe-brede samenwerking meer toeristen willen trekken; ons doel is dat de toeristen vooral meer geld gaan besteden aan de geboden voorzieningen.”
En ja, Sandmann is niet van gisteren. Hij weet ook wel: wie Apeldoorn zegt, zegt Paleis Het Loo. Hij is er alleen maar blij mee: “Volkomen terecht ook, natuurlijk. Apeldoorn dankt haar historie aan het paleis. In Apeldoorn vind je geen sporen uit de Middeleeuwen, je vindt er Jugendstil. Wij zijn het Versailles van Nederland!” De verbouwing van het monumentale paleis is momenteel in volle gang, maar de wethouder kijkt nu al reikhalzend uit naar de heropening in 2021. “Dat wordt een knaller, een mijlpaal in onze erfgoedgeschiedenis. Paleis Het Loo zal na de verbouw structureel meer toeristen gaan trekken dan tot op heden al het geval was.”

Ultieme promotie
Maar er is meer: “Het Nationale Park De Hoge Veluwe, de groene schatkamer van Nederland, viert komende zomer de opening van het nieuwe bezoekerscentrum. En afgelopen zomer hadden we, naar mijn mening, het ultieme stukje Veluwe-promotie met de vertoning van de film WILD op diverse buitenlocaties. Deze documentaire, gedistribueerd door Promotiebureau VisitVeluwe, volgt een familie vossen, edelherten en wilde zwijnen door de vier seizoenen in de Veluwse natuur. Het is een iconisch werk geworden voor de Veluwe.”
En nee, ook Sandmann ontkomt in zijn bespiegelingen niet aan het thema duurzaamheid. Het klimaat, en vooral het beschermen ervan, staat overal hoog op de agenda, het Forum voor Democratie van Thierry Baudet even niet meegerekend. Samen met de gemeente Ermelo, een belangrijke partner in de VeluweAlliantie, heeft Apeldoorn de Green Key-certificering binnengehaald. Green Key is een keurmerk voor accommodaties (hotels, campings) en andere aanbieders van toerisme en recreatie (bijvoorbeeld attractieparken). Het stelt eisen op het gebied van milieu en natuur, bijvoorbeeld energiebesparing, afvalscheiding en duurzame inkoop. “Daar zijn we uiteraard ook erg verguld mee, opnieuw een signaal dat we op dit vlak de goede weg zijn ingeslagen.”

Fraai staaltje duurzaamheid
Op zijn tijdelijke kantoor aan de Stationsstraat prijkt dan ook prominent het certificaat ‘European City of Trees 2018’. Apeldoorn dankte die uitverkiezing in april vorig jaar, naast de groene uitstraling van de stad, ook aan de innovatieve ondergrondse boomconstructies’. De vakjury roemde onder andere de wijze waarop Apeldoorn omgaat met bomen in een stedelijke omgeving. Door innovatieve oplossingen wordt het groen in de stad gewaarborgd. Al in de jaren ‘90 experimenteerde de gemeente Apeldoorn als één van de eersten met ondergrondse boomconstructies. Apeldoorn telt inmiddels ruim 350 van deze boombunkers. “Buiten het feit dat het altijd bijzonder is om zo’n titel te verkrijgen vind ik het een prachtige kroon op het werk van onze bomenbunkerbedenker Anton Dekker. Een terechte eer voor zijn innovatieve ideeën” luidde vorig jaar de reactie van Sandmann op deze uitverkiezing. Nu precies een jaar later heeft de vergroening een prachtig vervolg gekregen in bijvoorbeeld de Hoofdstraat en de Wilhelmina Druckerstraat. “Een fraai staaltje duurzaamheid” knikt de wethouder. “Centrummanagement is de voorbije maanden daarnaast druk bezig geweest met het plaatsen van bloembakken in de binnenstad en de overschakeling op ledverlichting. Een reeks prachtige initiatieven die onze uitverkiezing alleen maar verder rechtvaardigen en ons stimuleren om weer volgende stappen te zetten op dit succesvol ingeslagen pad.”