Nieuws

Column

Renske Kruitbosch

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

Renske Kruitbosch

Flessenpost

Steeds vaker ontvang ik mailtjes, brieven, appjes of kaartjes van mensen die de column lezen. Ik vind dat geweldig leuk. Niet alleen omdat er mooie woorden en verhalen in staan, maar ook om überhaupt wat te horen. En dan als klap op de vuurpijl ook nog eens van onbekende mensen! Sjonge. Wat ik doe met de column is wat we als kind allemaal wel eens hebben gedaan met flessenpost. Je schrijft een brief, propt hem in een lege petfles en sodemietert hem de zee of IJssel in. In de hoop dat iemand hem vindt en je een briefje terugstuurt. ‘Ik heb je fles gevonden in Tonden, Renske. Groetjes van Truus’. De magie van contact. Je zendt een boodschap naar god weet wie. Eigenlijk doe ik met columns schrijven hetzelfde. Iedere week schrijf ik een stuk, rol het op in een petflessie Cola Light en heb geen idee waar de stroming de column brengen gaat. Wie hem leest. Wie hem gebruikt als kattenbakvulling. Of er dartpijltjes op mikt. Ik heb geen idee.

Eigenlijk is dat in het ‘normale’ werkende leven niet anders. Je besteedt een groot aantal uren van je week aan je werk. Je stopt bakken energie in een petfles en mietert het naar je baas en organisatie. Die openen de fles, snuffen wat aan je energie en geven je er vervolgens loon voor. Maar wat ze er écht, iedere dag opnieuw, van vinden? Wat het met ze doet? Met een beetje geluk een jaarlijkse terugkoppeling. Een voortgangsgesprek of beoordeling. Maar oprechte, gemeende briefjes terug? Nauwelijks! Terwijl het kind in ons het altijd geweldig vond een berichtje te krijgen. Een brief of een kaartje. We vergeten het! In het privéleven ook! Geef elkaar eens wat vaker een flesje met post. En reageer daar vervolgens op. Gewoon, zomaar. Omdat dat leuk is. Het kinderlijke gevoel van de verrassing van het vinden van de fles of het schrijven van de inhoud is zó leuk. Voordat ik heel Ocean Cleanup over me heen krijg gevallen: dit is natuurlijk keiharde beeldspraak, lieve mensen. We moeten helemaal geen plastic in de zee mieteren maar elkaar wel meer verrassen met woorden.

Vorige week trad Pechtold af. Ik ga helemaal niks zeggen over politiek geneuzel, maar ik vond dat jammer. Gezien de reacties aan flessenpost op het wereldwijde web was ik de enige. Men was blij dat die patjepeeër met abortus- en woonhuisaffaire opgekrast was. Het was een graaier, een ongeloofwaardige zakkenvuller en zijn partij had alleen onzin-standpunten, volgens de miljoenen Facebook-deskundigen. Hij fleste de boel. Eerste vraag die ik mezelf stelde was: wat maakt hem dan anders dan andere politici? Maar dat grapje zal ik niet maken. Is te makkelijk. Het is super-interessant om te zien dat, wanneer in dit geval een politicus onder de loep wordt genomen, men thuis al klaar zit met hun flessenpost met mening-kots en onzin-gekwaak over de zaak heen te kletteren. Zij mikken hun fles niet om reactie, zij mikken om het gooien. Kratten vol met flessenpus kwakt over het internet.

Ik mocht Alex wel. Ik vond zijn stijl van discussiëren heerlijk. Waar links A roept en rechts B, wist Alex op een reuze-irritante manier optie C er toch tussen te hannesen. Vind ik humor. Thuis deed ik dat vroeger ook. Als vader en moeder aan het discussiëren waren over Egypte of Spanje als vakantiebestemming, kwam olijke Rensie na een half uur debatteren met de magische woorden ‘En Tunesië dan?’ Soms een fantastische oplossing om te bemiddelen, soms gruwelijk irritant omdat we alleen de vakantieboeken van Egypte en Spanje in huis hadden. Ventje Pechtold. Iedere gezonde discussie heeft een Pechie nodig. Ik hoop dat we nog wat van hem horen.

Zelf hoorde ik van één persoon in het bijzonder wat. Een handgeschreven kaartje viel op de mat bij de redactie van Nieuwsblad Stedendriehoek, nog voordat ik begonnen was met schrijven met columns in deze nieuwe krant. Zonder fles, gewoon via de brievenbus. Een lief, zelfgemaakt kaartje. Deze column is speciaal voor de dame die iedere woensdag een Renske Kruitbosch-columnclubje heeft: dit is een beetje uw flessenpost.

www.renskekruitbosch.nl

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar