Stedendriehoek

Proef apart inzamelennkeukenafval van start

DEVENTER – De Gemeente Deventer is in drie wijken van Deventer gestart met een proef voor het apart inzamelen van keukenafval. Zo GeFikst!, zoals de proef heet, wordt uitgevoerd door Circulus-Berkel, samen met Deventer Schoon Familie.

Gedurende de proef kunnen bewoners van het Bergkwartier en enkele hoogbouwcomplexen in Borgele op vrijwillige basis hun keukenafval (groente- en fruitafval, ofwel GF) thuis scheiden en apart aanbieden. Hiervoor krijgen zij een keukenafvalbakje voor op het aanrecht, een inzamelemmer om keukenafval in aan te bieden en drie composteerbare zakken. Tot het eind van het jaar wordt het keukenafval wekelijks opgehaald.
“Afval scheiden wordt steeds eenvoudiger en daarmee vanzelfsprekender”, zegt wethouder Frits Rorink. “Het scheelt huishoudens in de portemonnee en tegelijkertijd kunnen we waardevolle grondstoffen hergebruiken. Ik nodig dan ook iedereen in de proefgebieden uit mee te doen!”

Ervaringen delen
De gemeente hoort graag wat de ervaringen met het scheiden van GF zijn en of bewoners vragen hebben. Via een e-mailnieuwsbrief en de speciale Facebookpagina Zo GeFikst! kunnen deelnemers onderling ervaringen uitwisselen en op een laagdrempelige manier vragen stellen. Aan het eind van het jaar wordt bovendien een onderzoek gehouden.
Ook in een deel van de wijk Steinvoorde gaat een proef met GF van start. Bewoners maken hier al gebruik van een GFT-container. Hen wordt het aanrechtbakje aangeboden om het keukenafval in de keuken (nog beter) te scheiden. Deze bewoners wordt verder gevraagd om tips hoe we nog meer keukenafval uit het restafval kunnen houden. Ook hun tips kunnen worden gedeeld via de e-mailnieuwsbrief en op Facebook.

Restafval
Wethouder Rorink: “Op dit moment belandt er nog veel GF bij het restafval. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1/3 van het restafval bestaat uit keukenafval. Dat willen we verminderen, want zo gaat een waardevolle grondstof verloren.” In de toekomst komen er waarschijnlijk mogelijkheden om het keuken- en tuinafval apart te verwerken. Het aandeel keukenafval kan dan beter ‘verwaard’ worden dan nu gebeurt. Tijdens de proef zullen monsters van het keukenafval worden geanalyseerd.