Stedendriehoek

Pijnlijk gewricht na breuk

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn schrijven op deze plek om de week een column. www.orthopedie-apeldoorn.nl

“Hoe komt het nou dat ik zo stram ben? Ik fiets veel en maak al jaren elke ochtend vroeg mijn vaste looprondje, maar de laatste maanden moet ik door een pijngrens heen.” MeneerDe Jong (68) oogt inderdaad bijzonder fit, ik had hem jaren jonger geschat. De huisarts kon zijn klachten ook niet goed plaatsen en heeft hem naar mij doorverwezen. Tijdens het lichamelijk onderzoek vraag ik meneer De Jong naar andere bijzonderheden in het verleden. Hij is altijd kerngezond geweest, komt amper bij de dokter, vertelt hij me. In het ziekenhuis komt hij alleen op bezoek. Behalve dan die keer toen hij een lelijke valpartij maakte. Hij was 36, het had geijzeld en hij smakte met zijn fiets tegen de stoeprand. Opstaan lukte niet, zijn heup bleek gebroken. Maar ja, dat was bijna een half mensenleven geleden. Nooit meer een centje last gehad.
Ik weet nu waar ik het zoeken moet en laat een rontgenfoto maken. Veel mensen leggen de link niet tussen hun pijnklachten en een oude breuk. Vertel daarom altijd aan de huisarts als u in het verleden iets gebroken heeft. Zelfs al heeft u daarvan nooit eerder klachten gehad. Een breuk kan doorlopen in het gewricht waardoor het kraakbeen beschadigd raakt. Daardoor is er kans op vervroegde slijtage van het gewricht. Dat kan de pijn en stijfheid van meneer De Jong verklaren.
De rontgenfoto bevestigt mijn vermoeden, er is duidelijk sprake van slijtage oftewel artrose. Een extra rondje fietsen of hardlopen helpt meneer De Jong niet van zijn klachten af. Bewegen houdt het gewricht langer soepel, maar zware belasting zal de artrose versnellen. In sommige gevallen is fysiotherapie, medicijnen of een brace wel geschikt. Meneer De Jong adviseer ik een nieuwe heup. Hij heeft elke dag pijn en voelt zich behoorlijk beperkt. Een heupprothese lijkt ingrijpend, maar als je zo vitaal bent als meneer De Jong, is de revalidatie vrij snel achter de rug. Hij kan daarna zijn dagelijkse routine weer oppakken. Meneer De Jong is opgelucht om te horen dat zijn klachten niet aan zijn leeftijd of verminderde conditie liggen. Het besef dat die oude breuk de oorzaak is, heeft zijn zorgen weggenomen. Hij wil graag een nieuwe heup en kijkt uit naar de dag dat hij weer pijnvrij kan bewegen.”