Nieuws

Patiënten Groot
Gaffel herdacht

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

WARNSVELD - Donderdag18 april wordt de jaarlijkse herdenking gehouden bij het Gedenkteken GGNet, op vak D van de begraafplaats in Warnsveld.

Dit gebeurt ter herinnering aan de psychiatrische patiënten, tijdens de oorlog aanwezig in het Groot Gaffel, die als gevolg van de bezetting omkwamen door ondervoeding, besmettelijke ziekten en andere oorlogsomstandigheden. In de eerste vijf maanden van 1945 overleden er rond 175 patiënten, tegen normaal 20 per jaar.

De herdenking begint om 13.30 uur in de Vredeskapel van GGNet, waar de leerlingen van het Isendoorn College in vier groepen van steeds ruim 50 eerst geïnformeerd worden over wat er gebeurde tijdens de oorlog. Daarna vinden de herdenkingen plaats bij het gedenkteken.

Het project Vergeten Slachtoffers is op 14 maart in Utrecht met een toespraak van staatssecretaris Paul Blokhuis van start gegaan. Bedoeling is dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) gaat onderzoeken wat de gevolgen waren van de Duitse bezetting voor de patiënten in de psychiatrie en de gehandicaptenzorg in Nederland.

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar