Nieuws

Ondersteuning voor kleine ondernemers
met problemen bij administratie

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

APELDOORN - In Apeldoorn is sinds kort Stichting Over Rood ingetrokken bij Startup Apeldoorn aan de Kennedylaan 32. Over Rood begeleidt en ondersteunt (kleine) ondernemers bij het op orde brengen van hun administratie. De gemeente Apeldoorn ondersteunt Over Rood financieel voor een pilotperiode van zes maanden voor 25 deelnemers.

Verantwoordelijk wethouder Johan Kruithof: “Ondernemers die in de financiële problemen komen, kunnen bij de gemeente aankloppen voor bijstand uit de Bbz. Wij kunnen soms een aanvraag niet in behandeling nemen omdat de administratie van de onderneming niet op orde is. Over Rood helpt ondernemers de administratie weer op orde te brengen. De ene ondernemer zal hierdoor zijn bedrijf kunnen voortzetten, terwijl een ander tot het inzicht komt dat stoppen beter is.”


Werkwijze
Over Rood werkt overwegend met vrijwilligers. Inmiddels is in Apeldoorn een aantal vrijwilligers getraind en opgeleid. Ondernemers die zich melden krijgen een intakegesprek. Samen met de trajectmanager wordt een stappenplan afgesproken. De ondernemer betaalt 20 euro per maand. De trajecten variëren van 1 maand tot maximaal 1 jaar.
De werkwijze van Over Rood is in andere gemeenten succesvol geweest. Zo zijn de ervaringen uit Utrecht, dat door deze laagdrempelige hulp werd voorkomen dat de problemen groter werden. Zo zijn bijvoorbeeld enkele huisuitzettingen voorkomen. Een ander voordeel is dat als de administratie op orde is, de ondernemers gebruik kunnen gaan maken van de dienstverlening van de gemeente en bijvoorbeeld bijstand kunnen ontvangen.


Breed aanbod
De gemeente Apeldoorn heeft een breed aanbod van dienstverlening voor ondernemers. Zo is er het programma IkStartSmart waarbij mensen met een bijstand geholpen worden hun eigen onderneming op te zetten. Het Gemeentelijk Regionaal Ondernemers Steunpunt (GROS) biedt financiële ondersteuning, begeleiding en advies aan startende ondernemers en doorstartmogelijkheden aan gevestigde ondernemers. Ook is er een maandelijkse voorlichtingsbijeenkomst voor mensen met een uitkering die een eigen bedrijf willen starten (aanmelden via www.hetgros.nl).

Startup Apeldoorn is een business community waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid elkaar ontmoeten. Ondernemers, studenten en werknemers van bedrijven kunnen hier werken, samen opdrachten uitvoeren, van elkaar leren en groeien. Startup Apeldoorn werkt graag met Over Rood samen omdat ze allebei het doel nastreven van meer en beter ondernemerschap in de regio.

De stichting Over Rood heeft subsidie van het Rijk ontvangen om tien vestigingen in Nederland op te bouwen. Momenteel zijn er al vestigingen in onder meer Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Amsterdam, Breda, Arnhem en Zwolle. Voor de financiering zoekt Over Rood steun bij gemeenten en bedrijven. Meer informatie op www.overrood.nl.

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar