Stedendriehoek

Nominaties voor Deventer anti-discriminatieprijs Het Verschil

De winnares van 2015 was Bente van Unen

DEVENTER – Wie heeft zich sterk gemaakt tegen discriminatie? De organisatie van Het Verschil is op zoek naar een persoon of organisatie in Deventer die de verschillen tussen mensen verkleint en overbrugt in plaats van uitvergroot en die groepen of personen bij elkaar brengt; die opkomt voor mensen die in de verdrukking raakten en die daarmee Deventer weer een beetje mooier maakt.

 

“Nomineer hem of haar voor Het Verschil, de Deventer anti-discriminatieprijs. Nomineren kan iedereen via de website www.hetverschildeventer.nl. Voor wie niet beschikt over internet: in bibliotheken en openbare gelegenheden liggen folders waarvan een deel ingezonden kan worden als nominatieformulier. Er kan hiervoor ook gebeld worden naar het Etty Hillesum Centrum via 0570-641003”, vertelt Judith Roosenschoon. De prijs Het Verschil bestaat uit een kunstwerk van de Deventer kunstenaar Ank Uitenbroek en een subsidiebedrag tot €500,-, dat besteed mag worden aan een passend project.

 

De gewonnen prijs werd vorig jaar besteed aan een schaatsclinic voor jonge mantelzorgers.

De inspiratie voor de prijs werd geleverd door een groep dappere jongeren die in Deventer in 1942, uit solidariteit met hun medestudenten van de tropische landbouwschool, demonstratief een Jodenster gingen dragen. Voor deze actie werden ze opgepakt en drie weken vastgehouden in kamp Amersfoort.  Judith: “Het gaat ons niet per se om zo’n grootse heldendaad; het mag gaan om een organisatie die zich sterk maakt voor rolstoeltoegankelijkheid in Deventer. Of iemand die zijn baas aanspreekt op het weigeren van stagiaires van Turkse afkomst. Of een organisatie die actief is voor deelname van (verstandelijk) gehandicapten aan reguliere sportactiviteiten. Discriminatie komt helaas nog steeds overal voor. Buitengesloten worden gebeurt te vaak, of het nu is vanwege leeftijd, handicap, ras, seksuele geaardheid, afkomst, geloof of overtuiging.” Het Verschil is een initiatief van de werkgroep Diversiteit Deventer. Die bestaat uit mensen van Buurtbemiddeling, Cliëntenraad, COC, Etty Hillesum Centrum, Gemeente Deventer, Meldpunt Discriminatie, politie, vakbonden en Vluchtelingenwerk. Ook het Burgerweeshuis doet mee aan Het Verschil.

Burgemeester Andries Heidema gaat op 21 maart, de internationale dag tegen racisme en discriminatie, de prijs uitreiken.