Stedendriehoek

Nieuwe subsidieronde zonnepanelen voor bedrijven en instellingen

APELDOORN – Op 12 maart wordt een nieuwe subsidieronde voor zonnepanelen opengesteld voor eigenaren van panden met een grootverbruikersaansluiting: dat wil zeggen met een aansluiting groter dan 3 x 80 ampère. De subsidie is een groot succes. Apeldoornse bedrijven blijken succesvol in het realiseren van zonnepanelen met deze subsidie, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Entras, in opdracht van de Cleantech Regio. Taskforce Zonne-energie geeft ondersteuning en advies bij de indiening van de subsidieaanvraag.

“Met een SDE+ subsidie krijgen grootverbruikers, dat wil zeggen panden met een aansluiting groter dan 3 x 80 ampère, het verschil vergoed tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde zonne-energie, voor een periode van 15 jaar. Hiermee wordt de terugverdientijd van zonnepanelen een stuk korter en wordt de businesscase aantrekkelijk”, legt Anne ten Brummelhuis, projectleider Taskforce Zonne-energie, uit. “We zien echter ook dat bedrijven vaak niet beseffen welke stappen ze nog moeten zetten nadat ze een SDE+ beschikking hebben ontvangen. Ondernemers en instellingen zijn bovendien vaak al druk genoeg met het runnen van hun bedrijf of organisatie, waardoor een SDE+ beschikking blijft liggen. Dat is natuurlijk zonde. Wij willen het voor bedrijven en instellingen dan ook zo makkelijk mogelijk maken om over te stappen op zonne-energie, door hen kosteloos te adviseren en te begeleiden in dit proces.”

Apeldoornse bedrijven succesvol in realiseren zonnepanelen met subsidie
Een van de conclusies van het rapport is dat de realisatiegraad van SDE+ beschikkingen in Apeldoorn relatief hoog ligt. “We zijn heel trots op alle bedrijven en instellingen die al zonnepanelen hebben geplaatst of hiermee bezig zijn. Daarmee dragen ze direct bij aan een duurzamer Apeldoorn. We zien dat Apeldoornse bedrijven relatief vaker dan het regionale gemiddelde gebruik maken van de SDE+ subsidie. Ongeveer een derde van het totale aantal SDE+ beschikkingen in Apeldoorn is daadwerkelijk gerealiseerd, wat relatief zeer hoog is. We gaan ervan uit dat nog veel bedrijven dit goede voorbeeld volgen,” aldus Mark Sandmann, wethouder Duurzaamheid en toeristisch toplandschap Apeldoorn. Sinds 2017 kunnen bedrijven en instellingen in gemeente Apeldoorn kosteloos advies en ondersteuning krijgen van Taskforce Zonne-energie wanneer zij zonnepanelen willen plaatsen op hun bedrijfspand.

Epe en Voorst recent ook aangesloten bij Taskforce Zonne-energie
Na Apeldoorn zijn onlangs nog twee andere gemeenten in de Cleantech Regio, gemeente Epe en Voorst, aangesloten bij Taskforce Zonne-energie. Ten Brummelhuis roept bedrijven en instellingen in deze gemeenten die aan de slag willen met zonne-energie op niet langer te wachten en te beginnen met de SDE+ aanvraag: “De beschikbare bedragen per kWh zonnestroom gaan per ronde naar beneden. “Het is zonde om deze kans te laten liggen. We nodigen bedrijven en instellingen dan ook van harte uit om tijdig contact met ons op te nemen voor advies en ondersteuning bij de SDE+ aanvraag. Uiteraard kunnen ook bedrijven zonder grootverbruikersaansluiting bij ons aankloppen voor advies en ondersteuning wanneer zij interesse hebben in zonnepanelen op hun dak.”

Kijk voor meer informatie op  www.taskforcezon.nl