Nieuws

Nieuwe kijk op Van Gogh

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

ZUTPHEN - Zondag 27 januari is in het Luxor Theater, Houtmarkt 64 te Zutphen, vanaf 11.00 uur de film Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies te zien. De rolprent biedt een nieuwe kijk op Vincent van Gogh via de grootste particuliere verzamelaar van zijn oeuvre: Helene Kröller-Müller (1869-1939), die bijna driehonderd werken van de kunstenaar kocht.

Zij herkende in Van Goghs geestelijke kwellingen haar eigen worsteling, die beiden in briefvorm uitdrukten. Deze fascinerende brieven lopen als een rode draad door de hele film. Naast het verhaal van Helene Kröller-Muller vertelt de film over Van Goghs kunst en genialiteit en toont het belang van zijn tekeningen als deel van zijn artistieke techniek. Opnames zijn gemaakt op locaties waar Van Gogh woonde en werkte, in het Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum, maar ook op plekken die Helene Kröller-Müller inspireerden, zoals Milaan en Florence.

De film is gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling Tussen korenvelden en wolkenhemels in de Basilica Palladiana te Vicenza, waar 40 schilderijen en 85 tekeningen uit het Kröller-Müller Museum in Otterlo te zien waren. De inleiding wordt verzorgd door kunsthistoricus Jeroen Stumpel. Entree is inclusief koffie/thee met taart. Kaartjes zijn verkrijgbaar aan de kassa of via de website www.luxorzutphen.nl 

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar