Nieuws

XLLease HaringParty naar versie 3.0

Nieuw elan aan jaarlijks evenement op Marialust

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

APELDOORN - Na een 25-jarige traditie wordt de Apeldoornse HaringParty bij Marialust vanaf dit jaar nóg mooier en grootser. Een upgrade in kwaliteit en beleving, met als hoofdingrediënt nog steeds de Hollandse Nieuwe.

De drie bestuursleden van de nieuwe stichting, met op de achtergrond villa Marialust. Van links naar rechts: Michiel Brouwers, Jan-Willem Brouwers en Dani Levy.

De XLLease HaringParty vindt plaats op vrijdag 15 juni. “Met ingang van deze editie zijn er voor bedrijven ook interessante sponsor- en samenwerkingsmogelijkheden”, vertelt medeorganisator Michiel Brouwers. “Zo komen er bijvoorbeeld paviljoens, waarin door bedrijven gasten en klanten ontvangen kunnen worden om het welbekende visje te happen.”

Samen met zijn broer Jan-Willem en Dani Levy maakt hij deel uit van de stichting die de HaringParty na een kwart eeuw nieuw elan gaat geven. “Het is al die jaren een succesvol en drukbezocht evenement, maar wij vonden het hoog tijd worden om de HaringParty te professionaliseren. Voor de vorige generatie was het vrijwilligerswerk, een uit de hand gelopen hobby. Dat werkte ook prima, maar nu wij het als stichting hebben overgenomen gaan we het anders aanpakken.”

Al ruim een half jaar geleden gingen de drie bestuursleden van de stichting voor het eerst om tafel, om uit te dokteren hoe de vernieuwde HaringParty er uit moest komen te zien. “Als je het meteen goed wilt doen, heb je ook professionals nodig. Dat betekent: de beste tentenbouwers, de beste decorateurs en natuurlijk de beste horecavoorzieningen.” En daarin is de stichting uitermate goed geslaagd. Maar natuurlijk hangt daar wel een kostenplaatje aan, omdat de begroting verdrievoudigt. “Daarom zijn we reeds in januari gestart met werving van de financiën. Dat gebeurt via sponsoren en samenwerking met diverse instanties en bedrijven. Zo hebben we bijvoorbeeld een aantal paviljoens voor 15 juni verkocht aan bedrijven. Dat is inmiddels gebeurd en dat geeft rust. Nu alleen nog in deze laatste weken de puntjes op de i zetten.”

In de glorietijd van de HaringParty kwamen er met gemak duizend bezoekers naar Marialust om een harinkje te happen. “Het was van oorsprong een feestje van de Parksociëteit. Daarnaast zoeken wij vanaf nu ook de samenwerking met bijvoorbeeld de Bedrijven Kring Apeldoorn (BKA), BusinessClub Dynamo en Ondernemers in Bedrijf. Door de jaren heen liep de belangstelling voor het evenement wat terug. Wij willen het evenement weer naar de duizend bezoekers brengen, meer mag ook. Maar, en dat zeg ik met nadruk: het aantal gasten vind ik minder belangrijk dan de kwaliteit van het gebodene!”

Brouwers roemt voorts de samenwerking in dezen met de gemeente Apeldoorn. “De gemeente wil een goed ondernemersklimaat creëren en daarin is intensief contact met het bedrijfsleven onontbeerlijk. Voor het evenement zijn in elk geval de honderd grootste, in Apeldoorn gevestigde bedrijven uitgenodigd, maar niet uitslúitend. Ook de kleinere ondernemingen en zzp-ers zijn van harte welkom. De focus ligt daarbij niet alleen op de bedrijven die al in Apeldoorn actief zijn, maar ook de ondernemingen die van plan zijn zich hier te gaan vestigen. Voor hen kan deze XLLease HaringParty een prima introductie zijn.”

Brouwers en Levy maken overigens meteen van de gelegenheid gebruik om bepaalde geruchten die rondzingen naar het rijk der fabelen te verwijzen: “Het voornaamste pijnpunt daarin is het verhaal dat de paviljoens op de HaringParty bij ons hoger in aanzien staan dan de andere gasten. Dat is dus niet waar, voor ons is iedereen gelijk. Her en der klonk ook gemopper dat we de prijs met 10 euro hebben verhoogd naar 62,50 euro, maar ook dat leggen we graag uit: Ten eerste mogen de gasten best meer betalen voor de kwaliteit, de totale begroting verdrievoudigt immers. Ten tweede is de prijs de afgelopen acht jaar altijd hetzelfde gebleven, dus zo opmerkelijk is deze stijging nu ook weer niet.”

Maar de allerbelangrijkste veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren vinden de gasten toch vooral op tafel. Ja, de essentie blijft uiteraard de nieuwe haring, maar niemand gaat vijf uur lang alleen die visjes lopen eten. Daarom (en ook omdat sommige mensen helemaal niet van haring houden) zijn er ook andere lekkernijen. Voorbeeldje: de Amerikaanse BBQ’s van Traiteur Délicat. Qua drankjes hebben we natuurlijk lekkere wijnen, speciaalbieren en een heuse gin tonic-bar van de lokale distilleerderij De Groene Draak. Met voorrang gunnen we lokale bedrijven hun medewerking aan ons evenement, maar niet per se. Immers, we gaan alleen voor het allerbeste!”

Wie nog verzekerd wil zijn van een plekje op de HaringParty, kan kaarten bestellen via de website www.haringparty-apeldoorn.nl  

Foto: Maarten Sprangh

Foto: Maarten Sprangh

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar