Nieuws

Nationaal uitvaartwensen onderzoek 2019

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

We hebben al jaren de keuze tussen begraven en cremeren en het lijkt vaak of een uitvaart al jaren hetzelfde is. Echter is dat niet zo en blijkt ook dat de huidige uitvaartwensen van Nederlanders enorm verschillen. Dit blijkt uit onderzoek van een uitvaartverzekeringen centrum naar de uitvaartwensen onder bijna 2.400 Nederlanders. Ook blijkt uit het onderzoek dat de uitvaartwensen flink verschillen per provincie en dat is opmerkelijk voor een klein land als Nederland. De meeste Nederlanders willen een informele crematie in een kleine setting en met afsluitend een borrel op het leven.

Nederlander geeft voorkeur aan crematie
70% van de ondervraagden liet weten dat ze gecremeerd willen worden. Motivaties hiervoor zijn de lagere crematie kosten en de zorg voor de nabestaanden. Mensen willen hun nabestaanden niet opzadelen met het onderhoud van een graf. Opvallend is dat cremeren in de provincie Limburg (78,8%) het meest populair is en in Drenthe het minst. In Drenthe geeft slechts 54,9% aan gecremeerd te willen worden. 

In de leeftijdscategorie 18-30 jaar is cremeren het meest populair. Maar liefst 84,2% geeft aan gecremeerd te worden. In de categorie 75 jaar en ouder is dit nog maar 42,5%.  

D66 wilt inspelen op veranderende uitvaartwensen
D66 vindt dat de huidige wet op lijkbezorging gemoderniseerd moet worden en heeft in een initiatiefnota 14 wijzigingsvoorstellen gedaan. D66 Kamerlid Den Boer: “D66 wil dat er voor iedereen een waardig afscheid is, dat recht doet aan het leven dat iemand heeft geleid, en dat voor nabestaanden troost biedt. Dit betekent dat er een uitvaartwet moet komen met voldoende keuzevrijheid. Daarom doen wij concrete voorstellen om de wet te moderniseren. Op dit moment is de uitvaartwet verouderd.”

Borrel op het leven wint het van koffie
Het kopje koffie met het beruchte plakje cake legt het in het onderzoek af tegen een afsluitende borrel met een hapje. Een borrel op het leven wordt daarmee steeds populairder. Uiteraard afhankelijk van het tijdstip van de uitvaart, maar de meeste Nederlanders geven de voorkeur aan een borrel. De inwoners van Flevoland geven met 68,6% aan dat zij willen dat hun nabestaanden proosten. Zij worden op de voet gevolgd door Noord-Hollanders. Limburgers maken met 63,7% deze top 3 compleet. Alleen in de noordoostelijke provincies wordt de koffie nog steeds geprefereerd. 

Merendeel Nederlanders wil informele uitvaart, zonder tradities en rituelen
Vroeger waren de meeste uitvaarten formeel. Mensen droegen zwarte kleding, er werd meestal klassieke muziek gedraaid, er waren professionele dragers voor de kist en na de uitvaart dronk men gezamenlijk een kopje koffie. Uit het onderzoek is gebleken dat 69,1% van de Nederlanders het liefst een informele uitvaart heeft. Hierbij wordt gedacht aan een uitvaart waar een fotoslideshow wordt getoond, woordjes worden gedaan door vrienden en de favoriete muziek van de overledene wordt afgespeeld. Ook gaven veel mensen aan dat de kleding tijdens de uitvaart niet meer persé zwart en heel netjes hoeft te zijn. 

Vooral voor Limburgers hoeft het niet zo formeel, 81,3% kiest voor een informele uitvaart. In Friesland is dat anders. Daar geeft 62,4% juist de voorkeur voor een formeel afscheid. 

Groningers kiezen als enige provincie voor open kist tijdens de crematie
De meeste Nederlanders willen dat hun kist tijdens de uitvaart dicht is. Opvallend is dat Groningers juist met 72,3% de voorkeur geven aan een open kist tijdens het afscheid. Limburgers kiezen met 90,7% juist voor een dichte kist. Landelijk is dat 76,8%. 

|Doorsturen

Ondernemend nieuws
Cleantech Regio Nieuws

Laatste nieuws

Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar