Nieuws

Mooiste nieuwsfoto’s in de kerk

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

ZUTPHEN - De internationale fototentoonstelling World Press Photo 17 is van vrijdag 14 juli tot en met zondag 6 augustus te zien in de Sint Walburgiskerk te Zutphen. De expositie bevat alle winnende foto’s van deze prestigieuze wedstrijd op het gebied van fotojournalistiek. De winnende foto is gemaakt door de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici, op vrijdag 14 juli zelf in Zutphen aanwezig om een lezing over zijn werk te geven.

Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Een internationale jury heeft de winnaars in de verschillende categorieën gekozen uit tienduizenden inzendingen. Burhan Ozbilici won met zijn foto van de moord op de Russische ambassadeur Andrey Karlov in Ankara. Eind april reikte Prins Constantijn, sinds 2008 beschermheer van World Press Photo, de prijs aan hem uit.

World Press Photo toont al meer dan zestig jaar de meest indrukwekkende nieuwsfoto’s van het afgelopen jaar. Afgelopen jaar was de winnende foto van de Australische fotograaf Warren Richardson. Hij maakte een foto van Syrische vluchtelingen bij de Hongaars-Servische grens die een baby door het prikkeldraad tilden. Ook foto’s van lang geleden blijven jarenlang in ieders geheugen gegrift, zoals de foto van het napalmmeisje in Vietnam waarmee Nick Ut in 1973 de wedstrijd won. Dankzij de fotografie worden veel heftige gebeurtenissen en mooie beelden zichtbaar voor een groot publiek. Zij tonen de wereld wat er speelt. De tentoonstelling bevat de categorieën hard nieuws, hedendaagse kwesties, mensen,  dagelijks leven, natuur, sport, reportages en langetermijnprojecten.

De foto’s zijn te zien in de imposante Sint Walburgiskerk in Zutphen, een van de tien grootste kerken in Nederland. Bezoekers kunnen behalve de expositie ook een bezoek brengen aan de inpandige middeleeuwse bibliotheek de Librije (4 euro per persoon). Deze openbare leeszaal uit de zestiende eeuw is de oudste kettingbibliotheek van Nederland. Voor een mooi uitzicht over de stad, de IJssel en bij helder weer tot kilometers ver, kunnen liefhebbers zich aan een torenbeklimming wagen. De kosten hiervan zijn 2,50 euro per persoon en 1 euro voor kinderen tot 12 jaar.

Openingstijden van de expositie: maandag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur, zondag van 13.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs is 5 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

De winnaar van World Press Photo 17, Burhan Ozbilici, komt op vrijdag 14 juli naar Zutphen. Op de avond van de eerste tentoonstellingsdag geeft de Turkse fotograaf een lezing in de kerk. Kaarten zijn te bestellen via de website www.worldpressphotozutphen.nl. Ze kosten 12,50 euro per stuk (inclusief toegangsbewijs voor de tentoonstelling). Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek die kans willen maken op gratis toegangsbewijzen voor de lezing, kunnen uiterlijk dinsdag 11 juli 12.00 uur een mail sturen naar: redactie@stedendriehoek.net. De winnaars krijgen ook per mail bericht.

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar