Nieuws

Mooie traditie rond Dodenherdenking

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

ZUTPHEN - Er is in Zutphen een mooie traditie gegroeid: het tweejaarlijkse dodenherdenkingsconcert door Toonkunstkoor Zutphen e.o. Dit is in het verleden ontstaan omdat in het koor stemmen opgingen om mooie koormuziek voor een breed publiek toegankelijk te maken. Zaterdag 4 mei staat het concert weer op het programma in de Walburgiskerk.

Dit jaar zingt Toonkunst delen uit het prachtige, troostrijke  Deutsches Requiem van Johannes Brahms. Daarbij worden de zangers en zangeressen deze keer niet ondersteund door een orkest met een grote bezetting, maar intiem begeleid door  pianisten Roland Aalbers en Floor Lanz op de vleugel à quatre mains. Solist is de jonge sopraan Rosa Ligtermoet en het geheel staat onder leiding van dirigent Hans Lamers.

Het Requiem van Brahms is niet, zoals de gebruikelijke requiem-mis, een bede voor het zielenheil van een overledene, maar troostmuziek voor allen die geliefden te betreuren hebben en bezorgd zijn om de eindigheid van hun eigen bestaan. Brahms selecteerde de teksten uit het Oude en Nieuwe Testament en uit apocriefe boeken, maar het was niet zijn bedoeling om liturgische muziek te schrijven; hij schreef een religieus werk voor de concertzaal. Het is zelfs geen specifiek christelijke muziek: de naam van Jezus Christus en de begrippen ‘zonde’ en ‘kruis’ ontbreken in de teksten. Brahms heeft ook te kennen gegeven dat hij dit werk net zo goed de titel Ein Menschliches Requiem had kunnen geven.

Het concert is vrij toegankelijk, maar men moet wel toegangskaarten halen bij boekhandels Boek en Buro en Van Someren en Ten Bosch in Zutphen en The Read Shop in Warnsveld,  want het aantal plaatsen is beperkt.

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar