Stedendriehoek

Minibos belangrijk voor mens en dier

DEVENTER/ZUTPHEN – Vanaf nu kunnen gemeenten zich bij IVN aanmelden voor het planten van een Tiny Forest. IVN Natuureducatie gaat 100 Tiny Forests, minibossen ter grootte van een tennisveld, aanleggen vóór 2021. Om dit doel te bereiken zoekt IVN 24 partnergemeenten, waarvan 12 gemeenten door IVN geselecteerd worden in 2018. In november van dit jaar planten IVN en deze gemeenten de eerste 12 Tiny Forests aan. In elke partnergemeenten komen minimaal 4 Tiny Forests te liggen. Elke gemeente met interesse voor het project Tiny Forest kan zich aanmelden voor 17 juli 2018 via www.tinyforest.nl 

Samenwerking is de sleutel
IVN wil de nieuwe Tiny Forests niet alleen realiseren in nauwe samenwerking met gemeenten, maar ook met lokale buurtinstanties en omwonenden, variërend van jong tot oud. IVN gelooft dat échte verandering bij de kern begint; daarom hebben kinderen en buurtbewoners een belangrijke rol in het project. In 2018 selecteert IVN 12 partnergemeenten en in 2019 nogmaals 12 gemeenten. 

Voordelen voor gemeenten
Een Tiny Forest zorgt voor een groene impuls in de buurt. Het partnership biedt gemeenten een praktische manier om samen met burgers te werken aan beleidsdoelstellingen rondom biodiversiteit, klimaatbestendigheid, natuureducatie, gezondheid en leefbaarheid. Aan de hand van een beproefd Tiny Forest-stappenplan zorgt IVN ervoor dat de gemeente binnen drie jaar vier minibossen heeft, die letterlijk en figuurlijk bruisen van het leven. Daarnaast wordt bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek dat het effect op biodiversiteit, tegengaan van hittestress, waterberging en CO2-opslag aantoont. 

Elke buurt zijn eigen minibos
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een belangrijke plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar hier. Meer natuur zorgt voor een gezondere leefomgeving, een natuurlijke leeromgeving voor kinderen en een rustpunt voor buurtbewoners. De komende drie jaar wil IVN 100 Tiny Forests in Nederland realiseren samen met gemeenten, samenwerkingspartners, buurtbewoners en basisschoolleerlingen. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2-opslag. IVN ontving 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij om dit te realiseren.