Nieuws

Minder auto-inbraken in Apeldoorn

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

APELDOORN - Iedere tien minuten vond er afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55.000 auto-inbraken. In Gelderland gaat het om gemiddeld ruim 13 auto-inbraken per dag. Dit blijkt uit een analyse van Independer, op basis van de laatste auto-inbraakcijfers van de politie.

Afgelopen jaar vonden in totaal 4894 auto-inbraken plaats in Gelderland. In Nijmegen vonden de meeste auto-inbraken plaats (1233), bijna het dubbele van het aantal auto-inbraken in Arnhem (655), de Gelderse nummer 2 qua auto-inbraken. In de meeste Gelderse gemeenten was er een daling, waaronder 10% minder auto-inbraken in Apeldoorn. In zes gemeenten was er echter sprake van een stijging. Qua autodiefstal was er voor de provincie sprake van een daling van 18%, een sterkere daling dan er in Nederland gemiddeld was (-8%).

Meest gestolen spullen
Uit contacten die Independer met klanten heeft, blijkt dat auto-inbrekers duidelijke voorkeuren hebben. De zaken die het vaakst uit auto’s worden gestolen zijn ingebouwde navigatiesystemen, autoradio’s, spullen uit het dashboardkastje en overige auto-onderdelen zoals airbags, velgen en koplampen. Independer signaleert verder dat weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt. Als een dure zonnebril of een smartphone uit de auto wordt gestolen, kan men deze mogelijk claimen via de inboedelverzekering.

Dekkingsvoorwaarden verschillen echter flink per verzekeraar. Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt.

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar