Nieuws

Met de rollator op pad voor het goede doel

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

door Riana Pattiapon

APELDOORN/VAASSEN - Zaterdag 9 maart onderneemt Ali Dorreman (78) een bijzondere wandeling: vanaf haar woning aan Koningshaven in Apeldoorn naar Vaassen, waar ze een groot deel van haar leven vlakbij heeft gewoond. Dat doet ze met een rollator en ook nog eens voor het goede doel.

Ali Dorreman kwam drie maanden geleden op het idee om te gaan lopen voor Unicef. Naar eigen zeggen ‘een zeer betrouwbare organisatie’. “Unicef had nog nooit eerder zo’n idee gehoord en was er heel blij mee. Ze stuurden ook meteen materiaal dat ik hiervoor mocht gebruiken.” Ondanks haar 78 jaar zit ze nog vol energie. En ze wandelt veel en graag, sinds vier jaar met haar rollator. “Ik heb al een paar keer vanaf mijn huis naar het Gelre Ziekenhuis gelopen. In de winter deed ik er 1½ uur over en in de zomer iets langer, ongeveer 2 uur. Je zou eigenlijk het tegenovergestelde verwachten, maar ik loop in de winter beter dan bij warme temperaturen, omdat ik snel transpireer.”

Ze gaat dus 9 maart lopen vanaf haar huis naar Vaassen. U kunt haar zien lopen als u die zaterdag langs de Zwolseweg rijdt in de ochtend, want ze volgt met haar rollator de grote weg. “Ik vertrek ’s ochtends rond 8 uur/half 9 en houd onder andere een tussenstop bij Bakker Breden. Daar mag ik ook even naar de wc, hebben ze mij beloofd. Dan ben ik toch al ongeveer halverwege.” Zoals gezegd, de krasse senior wandelt voor Unicef. In het haar toegezonden pakket bevond zich onder meer een spaarpot. Die gaat ze deze week al neerzetten in de hal van het appartementencomplex aan Koningshaven. “Ik hoop dat de bewoners van de 75 appartementen hier wat in doen. En het zou leuk zijn als ook mensen van buiten de flat even langskomen voor een donatie voor Unicef.” Ali heeft overigens al een fraai startkapitaal van 250 euro. De te wandelen afstand bedraagt ongeveer tien kilometer. “Mijn zoon heeft uitgerekend dat ik er ongeveer vier uur over doe van huis naar Vaassen. Mijn familie woont ook nog in Vaassen en Epe en een nichtje zal me aan het eind van de wandeling opwachten.”

Ali heeft haar hele leven veel gefietst (“mijn man en ik hebben nooit een auto gehad”), maar is daarmee gestopt toen ze vanwege rugklachten haar evenwicht niet meer goed kon houden. Sindsdien loopt ze, op speciale, orthopedische schoenen en ze heeft volgens haar fysiotherapeut ‘een rug als een gammele huishoudtrap’. Maar dat weerhoudt haar er niet van zo mobiel mogelijk te blijven. “En nee, ik neem nooit een scootmobiel! De rollator zorgt ervoor dat ik meer in beweging kan blijven en dat is goed voor mijn spieren.” In huis loopt ze dan ook nog steeds zónder rollator, maar buiten heeft ze ‘m wel nodig. “De rollator is voor mij ook een soort maatje; zo heb ik een klein beetje het gevoel dat ik niet alleen loop, maar dat er iemand bij me is.”

Ali Dorreman

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar