Stedendriehoek

Maatjesproject maakt het verschil

ZUTPHEN – Buddy to Buddy uit Zutphen, YETS Foundation uit Vlaardingen en Excel Arts Academy uit Curaçao mogen zich dit jaar de winnaars van de Appeltjes van Oranje noemen. Deze prijs wordt ook wel de Oscar onder sociale initiatieven genoemd. De jonge oprichters van deze organisaties zijn door het Oranje Fonds verrast met dit nieuws. De prijzen worden op woensdag 6 juni door Koningin Máxima overhandigd op Paleis Noordeinde.

Het Oranje Fonds reikt de Appeltjes van Oranje jaarlijks uit aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Ieder jaar draaien de prijzen om een ander thema. In 2018 is dit ‘Jong en sociaal ondernemend’, wat betekent dat de Appeltjes dit jaar naar jonge mensen gaan die zich met hart en ziel inzetten voor een socialere samenleving. Na verschillende selectierondes bleven er twaalf genomineerden over, waaruit een prijzencommissie van het Oranje Fonds de drie winnaars heeft gekozen.
De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan. Dit jaar worden de Appeltjes van Oranje voor de 16e keer uitgereikt.

De Zutphense winnaar Buddy to Buddy koppelt (ex-)vluchtelingen en Nederlanders aan elkaar als maatjes op basis van gemeenschappelijke interesses en gelijkwaardigheid. Armijn van Roon (35) en Willemijn Voorham (33) startten Buddy to Buddy in 2015, toen de discussie in Zutphen oplaaide over de komst van een asielzoekerscentrum in de stad. Met Buddy to Buddy willen zij niet alleen vluchtelingen uit hun sociale isolement halen, maar ook de betrokkenheid en het begrip van Nederlanders vergroten. Buddy to Buddy koppelde in Zutphen en Breda al 950 oude en nieuwe Nederlanders aan elkaar en binnenkort start ook in Utrecht het eerste buddy-project. Buddy to Buddy is heel blij met deze enorme waardering voor al die mensen die zich via Buddy to Buddy openstellen om de (nog) onbekende ander te ontmoeten en te verwelkom in hun stad.

“Het blijkt heel moeilijk voor vluchtelingen om contact te maken met Nederlanders. 95% van hen geeft aan graag meer Nederlanders te willen ontmoeten, maar dat het niet vanzelfsprekend lukt om contact te maken. Tegelijkertijd zijn er heel veel Nederlanders die nieuwsgierig zijn en aangeven van betekenis te willen zijn voor de nieuwkomers in hun stad. Buddy to Buddy brengt deze mensen bij elkaar middels een traject van 4 maanden waarin de koppels elkaar leren kennen. De eerste keer dat koppels elkaar ontmoeten is tijdens een feestelijk matchingsdiner waarbij oorspronkelijke gerechten door nieuwkomers worden bereid en binnen de kortste keren ontstaat een smeltkroes van nieuwsgierige mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten. Buddy to Buddy ondersteunt het buddyschap middels gezamenlijk eten, intervisies en allerlei leuke activiteiten. Op vele manieren slaat zij bruggen tussen mensen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten. Eén persoon kan vaak de link naar de samenleving zijn en kan daarmee heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan.”