Stedendriehoek

Liever gemalen baksteen dan kunstgras!

APELDOORN – Nu de voorjaarscompetitie van de KNLTB op het eind loopt, blijkt de onvrede groter dan ooit als het gaat om alle verschillende baansoorten waarop gespeeld moet worden, bemerkt Bert Scheenstra van de Stichting Gravel Tennis Nederland.

“De afgelopen weken hoorden wij steeds vaker negatieve geluiden, zoals: ‘ik heb er geen zin meer in om uit te spelen, want die club heeft kunstgras!’ of ‘ik heb opgegeven omdat ik op asfalt moest spelen, veel te blessuregevoelig!’ Oftewel: de spelvreugde neemt enorm af en de gravelspelers zijn het meer dan zat! Eigenlijk speelt dit al vele jaren. Al voor de oprichting van onze stichting, eind 2017, was het idee van een eigen competitie ontstaan.”

Natuurlijk, gravel is niet per se ‘heilig’ voor de stichting. “Wij genieten ook van het gras op Wimbledon en er is niks mis met het hardcourt van de US Open. Tennissen op gravel verdient echter om verschillende redenen onze voorkeur; denk hierbij aan traditie, spelvreugde, preventie van blessures en onderhoudskosten voor een vereniging. Wat ons met name stoort, betreft de ondertussen al wel zes of zeven verschillende ondergronden in onze sport. In de voorjaarscompetitie speel je in een poule van acht verenigingen. Dat zijn zeven competitiewedstrijden die praktisch de hele dag duren. Als liefhebber van graveltennis kun je dan de pech hebben dat je vier uitwedstrijden op een andere ondergrond speelt. Zo zie je veelvuldig kunstgras opdoemen in de competitie. In de hoofdklasse is dat gelukkig verboden, maar in de lagere afdelingen krijgen tennissers hier vaak mee te maken. En daar zijn ze – niet allemaal natuurlijk, maar steeds meer – zachtjes gezegd niet zo blij mee.”   

De Stichting Gravel Tennis Nederland heeft dan ook vorige week besloten om alle gravelclubs nu actief te benaderen en te komen tot een aparte competitie op gemalen baksteen. Stichtingsvoorzitter Berry van Schaik ziet dit als de grootste missie voor het voorjaar van 2020: “Mogelijk volgt er nog een gesprek met de KNLTB, maar gezien de bureaucratie in die organisatie zien wij daar weinig heil in.”

Intussen start onder leiding van de Stichting Gravel Tennis Nederland op zondag 2 juni de Sportverlichting.com Open Veluwsche Gravel Kampioenschappen. Het finaleweekend vindt op 8 en 9 juni plaats bij TC Sprenkelaar in Apeldoorn. Scheenstra: “De toegang is voor het publiek vrij. Wij hopen dat de toeschouwers hier gaan zien dat tennissen op gravel zoveel leuker is dan spelen op kunstgras of wat dan ook. De spelers die bij dit toernooi in actie komen, vinden in ieder geval van wel.”