Nieuws

‘Laat men verder kijken dan mijn dementie’

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

DEVENTER - Praat niet over ons, maar met ons. Dat is een van de aanbevelingen van mensen met dementie aan de samenleving. De aanbeveling komt uit een recent onderzoek dat onder 60 inwoners van Deventer gehouden is, in opdracht van de gemeente Deventer en FIER&. Student Toegepaste Psychologie Melissa Heins (zie foto) vroeg 45 mensen met dementie en 15 mantelzorgers over wat zij zelf willen om mee te kunnen blijven doen aan de samenleving. En waar zij behoefte aan hebben.

Van de ondervraagden heeft 78% behoefte aan gezelschap en het ontmoeten van mensen. Ook mantelzorgers geven aan (73%) dat zij het belangrijk vinden dat hun naaste niet vereenzaamt en sociale contacten heeft. Van de ondervraagden wil 60% activiteiten doen die bij hun hobby of talent passen en 42% wil mee blijven doen in hun omgeving, 29 % geeft specifiek aan iets voor een ander te willen betekenen. Een derde van de mensen met dementie geeft aan vrijwilligerswerk te willen doen, mits het aansluit bij de eigen talenten en interesses.

Zo ‘gewoon’ mogelijk meedoen
Projectleider Lia van Nimwegen van FIER& is blij met het onderzoek: “De uitkomsten bevestigen het belang dat mensen met dementie in Deventer zoveel mogelijk meedoen met de bestaande verenigingen, initiatieven of organisaties. Als vrijwilliger of als deelnemer. Een van de ondervraagden omschreef het als ‘Het gaat erom dat ik er toe blijf doen als mens. Dat ik mee blijf tellen in de maatschappij, zoals ik altijd heb gedaan. Ik wil echt iets kunnen betekenen voor een ander. Laat men verder kijken dan mijn dementie.’ Gelukkig gebeurt dat al her en der in Deventer.” 

Mooie voorbeelden
“Zo kon een meneer met dementie bij zijn eigen koor blijven zingen met hulp van de andere koorleden. Een ander voetbalt nog elke week met heel veel plezier. FIER& heeft daarnaast bijvoorbeeld een match kunnen maken tussen twee mensen, een met en een zonder dementie, die samen als vrijwilligers koffie schenken. Erbij horen, aandacht, begrip voor elkaar en ontmoeten staan bij deze activiteiten centraal. En dat is precies waar FIER& zich hard voor maakt. Dat mensen met én zonder dementie in Deventer samen activiteiten of vrijwilligerswerk doen, op basis van gelijkwaardigheid.” 

|Doorsturen

Ondernemend nieuws
Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar