Stedendriehoek

Kijkje achter de gevangenisdeur

ZUTPHEN – De gevangenisdeuren van de penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen – die normaal gesproken hermetisch gesloten blijven – gaan zaterdag 11 mei een keertje open voor het publiek. Die dag is namelijk de jaarlijkse open dag van de gevangenis.

Belangstellenden die de open dag willen bezoeken, moeten zich vooraf aanmelden. Alleen dan is toegang tot de gevangenis mogelijk op 11 mei. Aanmelden kan tot uiterlijk zaterdag 27 april door een mail met een kopie van een geldig identiteitsbewijs te sturen naar pi.achterhoek@dji.minjus.nl. De aanmelding wordt bevestigd met een uitnodigingsbrief. Vanwege de beheersbaarheid – de gevangenis is immers gewoon in bedrijf – is er plek voor maximaal 240 bezoekers. De minimumleeftijd voor een bezoek tijdens de open dag is 12 jaar; kinderen vanaf deze leeftijd zijn alleen welkom onder begeleiding van een volwassene. 

Door het houden van een open dag wil PI Achterhoek bezoekers de kans geven om zich een goed en genuanceerd  beeld te vormen van het leven, werken en verblijven in een gevangenis. Zo zal personeel uitleggen wat detentie inhoudt, hoe de dag van een gevangene eruit ziet en welke inspanningen gedaan worden om gedetineerden voor te bereiden op een geslaagde terugkeer in de samenleving.

De penitentiaire inrichting Achterhoek in Zutphen heeft plek voor in totaal 240 gedetineerden en heeft zowel de bestemming van gevangenis als Huis van Bewaring. In de gevangenis zitten personen die van de rechter een vrijheidsstraf opgelegd hebben gekregen. In het Huis van Bewaring zitten mensen die verdacht worden van een misdrijf. Ze zijn in voorlopige hechtenis genomen en in afwachting van hun rechtszaak. PI Achterhoek heeft eveneens een EZV- en ISD-afdeling.

Veelplegers
EZV is de afkorting van Extra Zorg Voorziening. Op deze afdeling verblijven gedetineerden die niet kunnen functioneren op een reguliere afdeling omdat ze extra zorg en begeleiding nodig hebben. ISD staat voor inrichting voor stelselmatige daders. Dit zijn zogenoemde veelplegers die door de rechter een ISD-maatregel opgelegd hebben gekregen van maximaal twee jaar. De periode van detentie wordt benut om de vaak complexe verslavingsproblematiek en eventuele psychische problemen van de ISD’er gericht aan te pakken.