Stedendriehoek

‘Jongens, ik moet gaan zwemmen’

APELDOORN – Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding schreef de Apeldoornse kunstenaar Pier Pennings het boekje ‘Jongens, ik moet gaan zwemmen’. Het vertelt het verhaal van Spitfire-piloot Abraham Ephraïm (Bram) Pennings, de jongste broer van zijn vader, die op 28 april 1941 bij een aanval op vliegveld Oost Souburg in de Westerschelde stort en sneuvelt.

Vanaf zaterdag 20 juli is het boekje verkrijgbaar bij boekhandel Nawijn & Polak. Het omvat 56 pagina’s en is geïllustreerd met foto’s. Op vrijdag 6 september om 20.00 uur geeft Pennings in het ACEC-gebouw een lezing over Bram Pennings, die als Uncle Abe al sinds 2015 leidraad is in zijn beeldende werk. 

Laatste woorden
‘Jongens, ik moet gaan zwemmen’ – de laatste woorden van Bram – vertelt hoe de avontuurlijke zendelingszoon op zijn zeventiende jaar de HBS ontvlucht, om zijn droom piloot te worden te vervullen. Hij lift via Brindisi naar zijn ouders in Egypte, en eenmaal KNIL-piloot in Nederlands-Indië wordt hij in 1940 als Spitfire-piloot uitgeleend aan de RAF in Londen. Van vliegveld Kemajoran te Jakarta vliegt hij naar Manilla, en van daar met een Clipper-vliegboot de Pacific over. Hij landt in San Francisco. Hij reist door naar Canada, waar hij prinses Juliana en de prinsesjes ontmoet. Eenmaal in Londen spreekt hij prins Bernhard. Zijn laatste pleisterplaats is Hornchurch Aerodrome, vanwaar hij in zijn Spitfire Ons Aller Belang opstijgt voor zijn eerste gevechtsvlucht. Bij de aanval op vliegveld Vlissingen wordt hij aangeschoten door de Duitse FLAK, en stort neer in de Westerschelde. 24 Jaar is hij dan, en nooit teruggevonden. Hij ligt nog steeds met zijn Spitfire op de bodem van de zee. 

Herdenkingsproject
Het boekje verschijnt mede ter gelegenheid van de installatie Uncle Abe’s Spitfire, een gezamenlijk herdenkingsproject van de Apeldoornse kunstenaars Anke Land en Pier Pennings in de Grote Kerk in Veere (Walcheren). De installatie is speciaal voor de Grote Kerk gemaakt. Een Spitfire, op ware grootte nagebouwd, duikt als een vliegende sculptuur neer op de brokstukken van de oorlog. Anke Land maakt deze brokstukken uit afvalkarton en haar uit gouddraad zelf geweven stoffen. Die weerkaatsen fonkelend elke invallende lichtstraal. Het gemak waarmee een mensenleven wordt weggegooid versus de kostbaarheid van het bestaan, in één beeld gevangen. De expo opent op 3 augustus en is te zien tot en met 20 oktober.

Op 4 mei 2020 opent Uncle Abe’s Spitfire bij de projectruimte Das Seewerk in Moers, nabij Düsseldorf. Bij die gelegenheid zullen Nederlanders en Duitsers gezamenlijk 75 jaar bevrijding van Nederland herdenken en vieren.