Nieuws

Werken bij Zorggroep Apeldoorn en omstreken

‘Je moet goed nadenken voor je handelt’

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

door Mandy Hendriks
APELDOORN/BEEKBERGEN - Zorggroep Apeldoorn en omstreken is op zoek naar nieuwe collega’s. De beste manier om te illustreren hoe het werk eruit ziet, is door een werknemer te interviewen. Corine Keurhorst (23) werkt sinds anderhalf jaar als verpleegkundige bij locatie Het Zonnehuis, op een afdeling gespecialiseerd in beademingszorg. Na haar studie was zij op zoek naar een nieuwe uitdaging en kwam ze hier terecht.

Aan de Dorpstraat 49 in Beekbergen ligt Het Zonnehuis. Deze locatie van Zorggroep Apeldoorn e.o. heeft drie verschillende afdelingen: beademingszorg, somatiek en dementie. Op de afdeling van beademingszorg werkt Vaassense Corine. “Hier wonen mensen van 52 tot en met 94 jaar”, vertelt ze. “De meeste zijn relatief jong en heel mondig. Je kunt goed met ze communiceren en daardoor makkelijker goede zorg leveren. De cliënt kan namelijk terugkoppelen of zij de verwachte zorg hebben gekregen.” Het is wel een kwetsbare groep, meent ze. “Je moet goed nadenken voor je handelt. Doordat je met allerlei ziektebeelden te maken hebt (zoals Parkinson, ALS, een hoge dwarslaesie en kanker) moet je wel alert blijven.”

Wat biedt Zorggroep Apeldoorn e.o.?
Zorggroep Apeldoorn e.o. biedt deskundige zorg en behandeling. “Van verpleging en verzorging tot geriatrische revalidatie, crisisopname en dagactiviteiten; hier vindt men de zorg die hij of zij nodig heeft. Dat gebeurt met toewijding en plezier, op een liefdevolle wijze. Bij iemand thuis, in de buurt en - als dat niet meer kan - in één van onze locaties.” Zorggroep Apeldoorn e.o. biedt werknemers een grote diversiteit aan functies, contracten en arbeidsvoorwaarden. Zij zorgt voor een goede introductie voordat je aan de slag gaat en stimuleert je professionele ontwikkeling. “Je kunt als basisverpleegkundige doorgroeien tot eerst verantwoordelijke verzorger, werkbegeleider en beoordelaar (met eventueel de specificatie beademing). Als verpleegkundige mag je ook bijvoorbeeld stagiaires begeleiden, wat erg leuk is.” Je werkt nauw samen met collega’s, cliënten, dokters en specialisten van bijvoorbeeld het Centrum voor Thuisbeademing.

Uitdaging
Corine solliciteerde na haar opleiding Verpleegkunde bij Zorggroep Apeldoorn e.o. “Dit was een nieuwe uitdaging voor mij met nieuwe collega’s. Ik vind het belangrijk dat je niet te veel in een vast patroon komt te zitten, maar dat je jezelf blijft ontwikkelen. Dat kan hier. Mensen komen vaak met eigen initiatieven, die ook worden doorgezet.” Het werk is zowel fysiek als mentaal inspannend. “Je moet veel nadenken en fysieke handelingen uitvoeren.” De werkdruk is, net als bij alle andere zorgplekken, redelijk hoog. De verpleegkundige zou graag wat meer tijd hebben met de cliënten. Tijdens een dienst werkt zij met drie tot zes collega’s en verzorgen zij zo’n 24 cliënten.

Enthousiaste collega gezocht
De Vaassense praat met veel enthousiasme over haar werk. Ze heeft er duidelijk veel plezier in. “Het is ook een erg leuk team. Dat is ook belangrijk. We werken veel samen en iedereen is bereid om je te helpen. We hebben een combinatie van jongere en oudere werknemers. Het is leuk om te zien wat je van elkaar kunt leren.” Corine vindt het belangrijk dat een collega enthousiast, leergierig en observerend is. “Ik vind het ook fijn als collega’s zelf initiatief nemen, goed kunnen communiceren, zaken terugkoppelen én cliëntgericht werken. Het is toch palliatieve zorg; dit is de laatste woonplek voor de cliënten. Ik vind het belangrijk dat ze nog kwaliteit van leven hebben. We behandelen daarom niet alleen de ziekte, we zorgen ook voor comfort.”
Voor verpleegkundigen en verzorgenden die houden van afwisseling en een (snelle) doorstroom, is de afdeling van beademingszorg niet de geschikte plek. “In een verpleeghuis is het toch een andere manier van zorg leveren. Daarnaast voel je hier wel het dorpsgevoel. Het is een stuk persoonlijker. Mensen die meer van de grote stad houden, zullen zich hier minder thuis voelen.”
Momenteel is Zorggroep Apeldoorn e.o. voornamelijk op zoek naar verzorgende IG Extramuraal en verzorgende IG Somatiek. Kijk voor meer informatie op www.zorggroepapeldoorn.nl/werken-en-leren/vacatures.html 

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar