Nieuws

Laagdrempelig genieten van gevarieerd programma tijdens clubmiddagen in Gigant

‘Jazz is terug en dat
moet iedereen weten!’

Door Marc Looijen van Uitgeverij Stedendriehoek BV

APELDOORN - JazzClub Gigant is sinds september vorig jaar het Apeldoornse podium voor muzikanten en liefhebbers van jazzmuziek. “We laten het talent uit ons Jazz’ndoorn horen en koppelen dit aan onze huisband, de Guus Essers Band & gitarist Wilko van Beek”, aldus Roeland Robert, programmeur van de jazz in het podium aan Nieuwstraat 377 en saxofonist André Jansen.

De ‘huisband’ van Guus Essers (links) bij JazzClub Gigant, met op saxofoon mede-organisator André Jansen. (Foto: Rien Hokken)

De JazzClub is een van de nieuwste initiatieven binnen Gigant om een vaste publieksgroep aan zich te binden, die na het verdwijnen van het iconische festival Jazz in the Woods in Apeldoorn tussen wal en schip is geraakt. “We willen met deze club de lokale jazzmusici en - liefhebbers aan ons binden. Het gaat er ons met name om de amateurs een podium te bieden, maar natuurlijk zijn professionele muzikanten hier ook welkom. Guus Essers, de leider van onze huisband, treedt hierbij op als onze ambassadeur. Hij heeft een breed netwerk en is er ook dit seizoen in geslaagd een schitterend programma te helpen neerzetten.”

De JazzClub is op dit moment nog elke derde zondag van de maand, maar gaat volgend seizoen naar de vierde zondag, van 15.30 tot 18.30 uur. “Om praktische redenen”, aldus beide organisatoren. “Er zijn in de regio op de derde zondag al diverse andere jazzbijeenkomsten, en het is beter als we elkaar versterken dan beconcurreren, toch?” De JazzClub heeft een laagdrempelige instap, ook door het unieke, zogenoemde Pay what you want!-systeem. “Hierbij kun je zelf aangeven wat je wilt betalen, maar een donatie uit blijk van waardering is altijd welkom!” Robert en Jansen hopen uiteindelijk door te groeien naar een organisch vervolg op de Stadsoase in de zomer bij Gigant, zeg maar een ‘Winteroase’. “We hopen uiteindelijk dat alle jazzinitiatieven een gezamenlijke seizoenafsluiting gaan beleven op diverse podia in de binnenstad.”

Talentenjacht
In samenwerking met Rotary Apeldoorn Zuid - ook wel bekend als RAZ - verzorgen JazzClub Gigant en Big Band Apeldoorn een talentenjacht met vijf genomineerde, jonge jazztalenten. De genomineerden en de Big Band geven een eindconcert op zondag 14 april. Een jury beoordeelt die dag wie de ‘RAZ Jazz Masterclass Award 2019’ krijgt. De masterclass vindt in een later stadium plaats en is toegankelijk voor publiek. Op 14 april vindt eerst van 15.00 tot 18.00 uur de reguliere JazzClub Gigant plaats, gevolgd van 18.00 tot 19.00 uur door de Big Band met vijf genomineerden; kaarten á 30 euro hiervoor zijn verkrijgbaar bij Rotary Apeldoorn Zuid via e-mail project@rotaryapeldoornzuid.nl. Deze toegangskaart is inclusief een muzikaal omlijst diner in de Popzaal, samen met de genomineerden en muzikanten.

Rotary Club Apeldoorn Zuid (RAZ) wil immers, in samenwerking met de Bigband Apeldoorn, jazzmuziek onder jongeren stimuleren en hun talenten hierin ontwikkelen. Het gaat om jongeren tussen 9 en 21 jaar die nog niet naar het conservatorium gaan, maar wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. “Het samen muziek maken vormt een gedegen basis voor verdere muzikale ontwikkeling. Door bezuinigingen op het muziekonderwijs zijn voor een groot deel het breed ontwikkelen van talenten en het deelnemen aan ensembles verdwenen. De Big Band Apeldoorn wil talentvolle jongeren interesseren in jazz en geeft hen de kans hun talenten verder te ontwikkelen in een echte bigband. Dat gebeurt dus hier in de vorm van een wedstrijd.”

Nieuw seizoen
Met de speciale activiteiten op 14 april sluit JazzClub Gigant dit seizoen af. Vanaf 22 september gaat de jaargang 2019-2020 van start. Het programma tot en met april is dan weer even gevarieerd als rijk. “We beginnen dan met onze ‘drie tenoren’ Jos van Veldhuizen, Frank Douglas en Jack Barron die zich richten op respectievelijk de blues, jazz/latin en het repertoire van Frank Sinatra. Vervolgens komen zangeres Gaby en gitarist Job Kaihatu, oprichter van de popafdeling bij Markant, aan bod. Bij volgende edities hebben we onder meer aandacht voor de dansstijl Lindy Hop en komen bekende lokale musici als pianist Jasper van het Hof en accordeonist Juul Beerda voorbij. Het belooft dus weer een interessant programma te worden, met voor ieder wat wils: oud en jong, liefhebbers van alle jazzstijlen. En net zoals dit seizoen al het geval was, schuift Apeldoorns Stadsdichter Aad van der Waal met enige regelmaat aan voor poëtische ondersteuning van de jazzmiddagen”, blikken Roeland Robert en André Jansen alvast likkebaardend vooruit.

Kortom, de jazz herleeft binnen Apeldoorn als zelden tevoren. Robert en Jansen nodigen dan ook alle Apeldoorners uit om een keer te komen kijken en sfeer te proeven. “Jazz is terug in Apeldoorn en dat moet iedereen weten. We willen met JazzClub Gigant echt een clubgevoel kweken. Je moet je hier volledig gaan thuisvoelen, daarom is het belangrijk dat je langskomt. Maar we zeggen er meteen bij, dat de jazzvibe niet louter voorbehouden moet blijven aan Gigant. De hele stad moet straks gaan bruisen van jazzklanken, in welke vorm dan ook. Jazz is terug!” 

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar