Stedendriehoek

Janne opnieuw in actie voor Speelgoedmuseum

DEVENTER – Vijf jaar geleden voerde Janne Oost – destijds acht jaar oud – uit Deventer actie voor het toen al bedreigde Speelgoedmuseum. Ruim 2.200 sympathisanten ondertekenden haar petitie, onder wie tal van gemeenteraadsleden uit diverse fracties. Nu komt Janne opnieuw in actie: “We zijn in vijf jaar niets opgeschoten, want sommige raadsleden willen het museum nu toch weer sluiten. Dat mag niet gebeuren en daarom roep ik iedereen op om de petitie te ondertekenen, zeker iedereen die vijf jaar geleden ook heeft getekend.”

Inmiddels is de door Deventer Verhaal gestarte petitie al bijna 3.000 maal ondertekend op de website www.speelgoedmuseum.petities.nl. “Het laat zien hoeveel mensen in Deventer en in de rest van het land begaan zijn met de toekomst van het museum”, aldus directeur Garrelt Verhoeven. “Toen Janne hoorde dat het museum weer bedreigd werd, nam ze zelf contact op met Deventer Verhaal om de actie te ondersteunen.”

Janne maakte in het Speelgoedmuseum een filmpje, waarin ze vertelt over de actie van vijf jaar geleden en ze roept iedereen op om opnieuw te tekenen voor het behoud van het museum. Janne: “Heel veel mensen uit Deventer en de rest van het land zijn opgegroeid met het historische speelgoed. Het is ook echt iets waar Deventer trots op kan zijn. Ik kwam hier zelf met mijn ouders en met onze school en nog steeds komen er bijna 25.000 bezoekers per jaar. Het zou zonde zijn wanneer kinderen niet meer naar het museum kunnen gaan.”

Vijf jaar geleden ging het nog om een papieren petitie met echte handtekeningen. Anno 2019 is er een petitie op internet en een heuse clip voor social media. Janne: “Ik hoop echt dat heel veel mensen en vooral ook alle kinderen, ouders en opa’s en oma’s uit Deventer mijn filmpje zullen bekijken en de petitie ondertekenen.”