Nieuws

IJsselgezicht van Deventer in de maak

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

DEVENTER - Ter verrijking van de Collectie Knecht-Drenth heeft kunstenaar Jeroen Hermkens opdracht gekregen om een IJsselgezicht van Deventer te schilderen. Het echtpaar Knecht-Drenth heeft in de omvangrijke kunstcollectie die zij in 2003 schonken aan de gemeente Deventer, de transformatie van steden en buitengebieden willen vastleggen.

Foto: Ronald Hissink

Diverse IJsselgezichten uit deze collectie zijn momenteel te bezichtigen in de tentoonstelling 'Deventer, Stad van de IJssel' in Museum De Waag. Het kunstwerk van Hermkens wordt medio mei gepresenteerd en zal vanaf dat moment eveneens worden geëxposeerd. Het doek wordt toegevoegd aan de Collectie Knecht-Drenth die wordt beheerd door museumorganisatie Deventer Verhaal.

Jeroen Hermkens (1960) is lithograaf en kunstschilder. Hermkens werd in 2006 verkozen tot Nederlands kunstenaar van het jaar en exposeerde in diverse musea in binnen- en buitenland. Zijn litho's en schilderijen zijn krachtig en expressief en tonen niet zelden stedelijk gebied en de veranderende infrastructuur. Hermkens: “Een landschap is pas interessant als er een trein doorheen rijdt.”

Transformatie
Onze steden en buitengebieden ondergaan een gestage transformatie. Het echtpaar Tijmen Knecht en Hélène Drenth heeft in hun privécollectie 'Nederlands Landschap en Stedenschoon'die veranderingen willen vastleggen. Zij kochten schilderijen die een tijdsbeeld geven van stad en land van talrijke kunstenaars, waaronder werk van Jeroen Hermkens. In 2003 schonk het echtpaar de omvangrijke collectie van meer dan 700 kunstwerken aan de gemeente Deventer met een begeleidend fonds. Het fonds maakt nieuwe aankopen en kunstopdrachten mogelijk zodat de collectie kan worden verrijkt.  

Hélène Drenth is blij met de keuze voor Jeroen Hermkens. Hélène en haar man Tijmen hebben Hermkens jaren geleden bezocht in zijn atelier in Utrecht en waren onder de indruk van de manier waarop hij de stedelijke ontwikkelingen heeft vastgelegd. Het echtpaar kocht diverse schilderijen, waaronder een fraaie impressie van een vinexwijk in Amersfoort.

Mecenaat
Het echtpaar Knecht-Drenth behoort tot de belangrijkste mecenassen in de Nederlandse kunstwereld. Diverse musea kregen collecties geschonken die door hen bijeen werden gebracht. “We moet dankbaar zijn dat Deventer deze prachtige collectie heeft gekregen”, aldus directeur Garrelt Verhoeven. “Musea zijn in toenemende mate afhankelijk van particulier mecenaat en bij de Collectie Knecht-Drenth gaat het dan niet alleen om de kunstwerken, maar ook om een fonds om de collectie op eigentijdse wijze te verrijken.”

Museum De Waag is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Elke donderdag en zondag is er om 14.00 uur een gratis instaprondleiding voor bezoekers. Kijk voor meer informatie op www.museumdewaag.nl

|Doorsturen

Ondernemend nieuws
Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar