Nieuws

IJsselen, als gast in de natuur

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

DEVENTER - Natuurpark Deventer IJsseloevers - het natuurgebied rond de IJssel - is klaar voor de zomer. De eerste afvalbakken staan langs de IJsselstranden. De boodschap is helder: strandgasten zijn van harte welkom in de uiterwaarden, maar ze zijn ‘te gast’ in de natuur.

Tijdens de zomermaanden zijn de IJsseloevers populaire recreatieplekken. Aan het eind van een warme dag blijft er geregeld afval achter,  dat voor overlast zorgt. Met acties en maatregelen hebben bewonersgroepen, Circulus-Berkel, Stichting IJssellandschap en team Toezicht van de gemeente Deventer afgelopen jaar het aantal klachten weten te beperken. 

Wethouder Frits Rorink: “Bewoners helpen ons het gebied schoon te houden, dat verdient een groot compliment!” Bij de ingangen van het natuurpark komen borden met spelregels. Er komen extra afvalbakken en bij het Zwarte Pad / Ossenweerdstraat (onderaan de spoorbrug) komen fietsenrekken. Dit om fiets parkeren op de spoorbrug te verminderen. Bij de Melksterweide staan al fietsenrekken. Ook bij de ingang van het gebied aan de achterzijde van het IJsselhotel komt een fietsenstalling. Tot slot start er een proef waarbij mensen afvalzakjes kunnen meenemen, die ze bij het verlaten kunnen achterlaten in een container. 

Kom IJsselen!
Bezoekers van het natuurpark krijgen de uitnodiging te komen ‘IJsselen’. “IJsselen betekent voor mij dat iedereen welkom is in het gebied”, zegt Rorink. “Dat iedereen kan genieten van de prachtige natuur in de uiterwaarden. Het betekent ook dat strandgasten het gebied netjes houden. Met deze maatregelen hopen we dat te stimuleren.” 

Street-art
De trap van de spoorbrug zit vol met graffiti. Onderaan de trap ligt vaak afval. Dat geeft een onbehagelijk gevoel. De plek wordt opgeruimd en de trap krijgt een make-over door een streetartist met een schildering die past bij het natuurgebied.

|Doorsturen

Ondernemend nieuws
Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar