Nieuws

Hongaarse volksmuziek
doopt nieuwe Wereldlokaal

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

ZUTPHEN - Op zondag 27 januari opent het gloednieuwe Wereldlokaal in Zutphen met een Hongaarse wervelstorm. De groep Erdöfü brengt opzwepende en hartverwarmende volksmuziek uit Hongarije en Transsylvanië.

De muzikanten van Erdöfü brengen het culturele erfgoed van Hongaren en andere volkeren in het ‘Karpatenbekken’ opnieuw tot leven. Omdat veel Hongaarse muziek dansmuziek is, kan het publiek meedansen in een informele en feestelijke sfeer. Een dansleider helpt de beginners op pad. Lekkerbekken kunnen genieten van Hongaarse specialiteiten en speciale drankjes.

Het Wereldlokaal Zutphen is een nieuw podium voor alternatieve volksmuziek en wereldmuziek, gevestigd in de Proeflokalen, Vispoortplein 16 te Zutphen. Het komende halfjaar kan het publiek genieten van opzwepende en lyrische muziek uit Hongarije, Ierland, Bretagne, Galicië, de Balkan en Griekenland, en van Jiddische, Turkse, Arabische en West-Afrikaanse muziek.  

Van 1997 tot 2014 kende Zutphen het Odeon Podium Wereldmuziek (op wisselende locaties), waar artiesten uit de hele wereld hun eigen muzikale tradities ten gehore brachten. Sindsdien is het stil in Zutphen op het gebied van wereldmuziek. Initiatiefnemer, muzikant en impresario Crispijn Oomes zet samen met Michel de Bakker van de Proeflokalen de schouders onder dit nieuwe project. 

De concerten in het Wereldlokaal vinden eens in de maand plaats op zondag om 12.00 uur. Op 24 februari schuift de Keltische groep Clachán aan, met swingende folk uit Ierland, Schotland, Bretagne en Galicië. Op 17 maart treedt het ensemble Čalgija III in de voetsporen van Wouter Swets (volksmuziekonderzoeker, componist en muzikant) met schitterende muziek uit de Balkan, Griekenland en Turkije.

Ook Afrika heeft zijn weg naar het Wereldlokaal gevonden. De groep Mandinkabi brengt op 14 april traditionele en moderne griot-muziek uit Senegal en Gambia (West-Afrika), begeleid door authentieke muziekinstrumenten, zoals balafoon, djembé, kora, riti en xalam. Het Syrische Orchestre Al Jamal speelt op 19 mei Palestijnse en Arabische feestmuziek onder leiding van zanger en ud-speler Mouafak Al Jamal uit Syrië. Palestijnse en Syrische gerechten zijn volop verkrijgbaar. Het eerste seizoen van Het Wereldlokaal Zutphen wordt op 16 juni afgesloten met traditionele en moderne klezmermuziek door orkest Mazzeltov, samen met zangeres Rolinha Kross.

De entree voor de concerten bedraagt €15,-, voor scholieren en studenten €10,-. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar en asielzoekers betalen €5,-. Alle informatie over Het Wereldlokaal is te vinden op www.wereldmuziek.nl  en op www.facebook.com/wereldlokaal .

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar