Nieuws

Historisch en sociologisch document

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

ZUTPHEN - Liefhebbers van zwarte muziek kunnen hun hart ophalen tijdens de vertoning van Soul Power op vrijdag 26 april in Filmtheater Luxor, Houtmarkt 64 in Zutphen. Deze documentaire gaat over het muziekfestival Zaïre ’74, dat plaatsvond rond Rumble in the Jungle, het roemruchte boksgevecht tussen George Foreman en Muhammad Ali in Kinshasa (zie foto).

Het driedaagse festival bracht een unieke groep aan soul- en R&B-artiesten uit Amerika bij elkaar, zoals James Brown, Bill Withers en B.B. King, alsmede Celia Cruz, de Cubaanse salsakoningin, en tal van Afrikaanse muzikanten, onder wie Miriam Makeba, Manu Dibango en Afrisa. Meer dan drie decennia lag dit prachtige materiaal te verstoffen vanwege juridisch getouwtrek tussen de organisatoren en Liberiaanse investeerders. Totdat regisseur Jeffrey Levy-Hinte in 2008 zijn mouwen opstroopte.

Soul Power is niet zomaar een muziekfilm, het is ook een historisch en sociologisch document waarin te zien is hoe Amerikaanse en Afrikaanse muzikanten de eerste schreden zetten richting een natuurlijke crossover van stijlen. Voor vrijwel alle Afro-Amerikanen was het hun eerste bezoek aan Afrika, het 'Motherland' waarvan ze vooraf nogal naïeve en idealistische ideeën hadden. Het keiharde leven in de straten van Kinshasa en de harde hand van dictator Mobutu doet hen echter al snel van mening veranderen.

De film begint om 20.30 uur. Kaartjes en reserveringen aan de theaterkassa of via de website www.luxorzutphen.nl 

 

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar