Nieuws

Help, ik hoor niet goed!

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

Zit je in een rumoerige omgeving, dan kan het zomaar zijn dat je je gesprekspartner niet zo goed verstaat. Ook als je bijvoorbeeld verkouden bent of een oorontsteking hebt, hoor je slechter. Merk je steeds vaker dat je minder goed kunt verstaan, dan zou er wel eens meer aan de hand kunnen zijn.

Wat is slechthorendheid? 
Mensen die slecht horen, kunnen moeilijk een gesprek volgen. Ze horen iemand wel praten maar ze kunnen het niet verstaan. Dit gaat vooral lastiger als er meer geluiden zijn. Bijvoorbeeld als je in een drukke straat loopt of als de televisie aanstaat en iemand tegen je praat. Zachte geluiden zijn vaak slecht te horen en harde geluiden kunnen heel vervelend zijn. Daarnaast vinden mensen die slechthorend zijn het lastiger om te horen uit welke richting een geluid komt. En dat kan nog wel eens gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld op straat of in het verkeer. 

Hoe komt het? 
Er zijn allerlei oorzaken mogelijk waarom mensen minder goed kunnen horen. Voor mensen die een dagje ouder worden, is het heel normaal dat het gehoor langzaam achteruit gaat. Ook lawaai kan tot een blijvende gehoorbeschadiging leiden. Bijvoorbeeld als je in een omgeving werkt waar veel geluid is of vaak naar concerten en festivals gaat. Een plotselinge grote knal kan schade veroorzaken, maar ook minder harde geluiden zoals de muziek door je koptelefoon kunnen hiertoe leiden. Erfelijkheid kan eveneens de oorzaak zijn van slechthorendheid. In sommige families kunnen mensen vanaf 40 tot 50 jaar al niet meer zo goed horen. 

Wat kun je eraan doen? 
Lawaaidoofheid is goed te voorkomen door in lawaaierige situaties oordopjes te gebruiken. Er zijn diverse apps die je kunnen laten zien wanneer het geluid van je omgeving te hard is. Zijn geluiden en stemmen steeds minder goed te horen, dan is het verstandig om een hoortest te laten doen bij een huisarts of een audicien. Blijkt het inderdaad dat je slecht kunt horen, dan is het goed om zo snel mogelijk een hoortoestel uit te proberen. Dit zal in het begin even wennen en oefenen zijn. Vaak zijn er bepaalde handigheidjes die je even onder de knie moet krijgen. Koop je gehoorapparaat online als je geld wilt besparen. Ook via internet kunnen audiciens je voorzien van tips en adviezen wat bij je past. Hoe heerlijk om na alle inspanning, extra concentratie en frustratie weer normaal te kunnen horen!

 

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar