Nieuws

Groen licht voor De Drie Haringen

DEVENTER – Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, mag De Drie Haringen, aan de Brink 55, worden verbouwd en gerestaureerd. Het college volgt daarmee het advies en de voorwaarden van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

Het college vindt de wijze waarop de ontwerpers met het monument omgaan zeer zorgvuldig. Door het aanbrengen van de vide wordt het pand beter bruikbaar en wordt de monumentale waarde beter zichtbaar. De nieuwe eigenaar wil op de begane grond een bakkerswinkel met horeca vestigen. Op de verdiepingen komen gratis werkplekken voor startende ondernemers. Het college wil hiervoor de vergunning verlenen. Het ontwerpbesluit ligt de komende periode ter inzage.

“Het plan maakt de monumentale waarde van De Drie Haringen voor iedereen zichtbaar”, aldus wethouder Liesbeth Grijsen. Daarnaast spreekt de nieuwe functie van het gebouw erg aan. “Startende ondernemers krijgen een plek in een koopmanswoning uit de 16e eeuw.”

Onderdeel van het plan is een vide. Daarvoor worden vloerdelen van hun plek verwijderd. De planadviesraad, die de gemeente onder meer bij verbouwingen van rijksmonumenten adviseert, vindt dat het plan op dit punt de monumentale waarden van het pand te veel aantast. De Rijksdienst adviseert positief. De gemeente heeft de argumenten zorgvuldig tegen elkaar afgewogen. Uit onderzoek blijkt dat niet alle vloerdelen origineel zijn. En de vloerdelen worden bewaard of gebruikt om andere vloerdelen te vervangen.

|Doorsturen

Ondernemend nieuws
Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar