Nieuws

Kunstwerk symboliseert liefde voor de natuur

Gorilla op de uitkijk

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

APELDOORN - Hij heet Baboe en is liefst 14 meter hoog. Vorige week woensdag rond het middaguur werd hij vol lucht geblazen op de toren bij het Stadhuis aan het Marktplein. Daar zal de enorme gorilla zeven maanden blijven zitten en kan iedereen met hem op de foto middels een selfie. Met uitgestoken hand heet hij iedereen van harte welkom in de binnenstad. Het kunstwerk is vervaardigd door de Australische kunstenares Lisa Roet, die met de aap als muze al verschillende grote steden wereldwijd heeft gesierd. Het is meteen het grootste kunstwerk van de binnenstad en een geschenk van de stichting Apenheul.

Het Apeldoorns bedrijf schonk dit kunstwerk aan de binnenstad, om daarmee de liefde voor de natuur meer terug te laten komen in de stad. De onthulling werd verricht door Hella Soethof, van Centrum Management Apeldoorn, en directeur Roel Welsing van Apenheul.

Centrummanager Hella Soethof is apetrots op het kunstwerk: “Prachtig om zoiets bijzonders en écht Apeldoorns toe te kunnen voegen aan de stad. Vanuit Centrummanagement Apeldoorn hebben we al langer de wens om de natuur op een verrassende, ludieke manier beter zichtbaar te laten zijn in de stad. Dit bijzondere cadeau is een heel mooi begin daarvan. Ik hoop dat inwoners en toeristen net zo enthousiast zijn over het pop-up kunstwerk en het snel komen bewonderen.”

Roel Welsing, directeur van Apenheul, licht de reden achter dit bijzondere cadeau graag toe: “De gemeente Apeldoorn streeft ernaar om de natuur beter zichtbaar te laten zijn in de stad. Dat sluit één op één aan bij de missie van Apenheul: het vergroten van de liefde voor de natuur. Wij weten als geen ander hoe zeer je verwonderd bent door de natuur als je daarmee oog in oog staat, zeker met apen! Vandaar dat Apenheul heeft aangeboden om het gemeentehuis als decor te gebruiken voor een kunstwerk.”

Tijdelijk in de binnenstad
Het kunstwerk is de komende zeven maanden te bewonderen op het Marktplein. Het is gemaakt van een duurzaam, brandveilig, waterdicht opblaasbaar materiaal, te vergelijken met een luchtballon. Het is met de hand genaaid en gedetailleerd om textuur en details te creëren. Twee ventilatoren zorgen ervoor dat het kunstwerk opgeblazen blijft. Bij slecht weer - boven windkracht 5 - wordt het kunstwerk neergelaten totdat de omstandigheden weer gunstiger zijn. Het werk blijft eigendom van de kunstenares en kan na Apeldoorn in andere steden tentoongesteld worden. 

Kunstenares Lisa Roet heeft al een mooie vervolgbestemming in gedachten: “Ik hoop dat dit kunstwerk verder reist naar Taiwan, waar de gorilla Bao Bao uit Apenheul - waar het kunstwerk op gebaseerd is - vandaan komt. Het zou kunnen werken als een cultureel icoon, om op die manier nog meer aandacht te vragen voor het belang van natuurbehoud en bescherming van de gorilla.”

Vervolg
Het kunstwerk siert dus nu het Marktplein, maar daar blijft het niet bij. Vanuit Apeldoorn Binnenstad worden de komende maanden verschillende acties en activiteiten georganiseerd rondom het kunstwerk, maar vooral rondom de liefde voor de natuur in de stad. Het kunstwerk is bijvoorbeeld de inspiratiebron voor kleurplatenacties en er zijn plannen voor een duurzame pop up store.

 

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar