Nieuws

Gember: goed voor
lichaam, geest en libido

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

Gember is in de Westerse wereld vooral bekend als specerij. Toch kent de wortel in veel culturen ook een werking als kruidengeneesmiddel.

Gember is afkomstig van de wortelstokken van de gemberplant. Uit de gedroogde wortelstok wordt door malen gemberpoeder gemaakt. Gemberpoeder is zoet en scherp. Droog je de poeder dan krijg je shogaol. Dat is twee keer zo scherp dan het originele poeder. 

Gember wordt vaak een superfood genoemd. De toepassing van gember is erg veelzijdig. Zo is gember een zeer krachtige antioxidant en zit vol met kalium, koper, vitamine B6, calcium, magnesium en mangaan. Bovendien is het rijk aan enzymen. 

Al eeuwen wordt beweerd dat gember goed werkt bij allerlei aandoeningen. Gember zorgt er bijvoorbeeld voor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen. Daarnaast zou gember een positief effect hebben bij het oplossen van maag- en spijsverteringsproblemen. Wetenschappelijk onderzoek wijst op een remming van de aanmaak van leukotriënen en prostaglandines. Daarom wordt gember gebruikt als een ontstekingsremmend middel. Ander onderzoek wijst op glucose verlagende effecten van gember, maar ook op de beschermende effecten tegen diabetescomplicaties. Volgens de Arabische folklore is gember goed om het geheugen te verbeteren. Van oudsher wordt het ook gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties. 

Een klein beetje gember in je leven kan dus al hele grote gevolgen hebben. Op een positieve manier kan het zorgen dat je er beter uit gaat zien, maar vooral ook dat je je een stuk beter gaat voelen. De meest belangrijke effecten van gember zijn van toepassing op je maag en je darmen. 

Met het oog op de naderende Valentijnsdag is het goed te weten dat gember al generaties lang gebruikt wordt omdat gember het libido zou stimuleren. Gember zou ook een verwarmend effect hebben en een positief effect hebben op de bloedcirculatie.

WAARSCHUWING
- Wees voorzichtig met gember als je zwanger bent.
-  Gember kan de werking van aspirine verstoren.
- Wees voorzichtig met gember bij hoge bloeddruk.
- Neem niet meer dan vier gram gember op een dag.

Meer informatie op de website www.stoelendans-deventer.nl

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar