Stedendriehoek

‘Geen last van energierekening’

BRUMMEN – Nederland moet in 2050 volledig energieneutraal zijn, dus draait de overheid langzaam de gaskraan dicht. Maar hoe maak je ruim 7 miljoen huishoudens ‘aardgasvrij’? “We staan voor een onvoorstelbaar grote opgave’’, klinkt het dan ook vanuit Politiek Den Haag.

De Cleantech Regio wil al veel eerder, in 2030, energieneutraal zijn. Om dit te realiseren moeten bewoners aan de bak. Wido Eissens, inwoner van Brummen, heeft dit ter harte genomen en is gasloos gaan wonen. “Mijn vriendin en ik hebben in 2014 een huis gekocht uit 1910. We wonen al drie jaar in een huis met energielabel G, maar hebben ook al drie jaar geen last gehad van energierekeningen, haha.”

Eissens werkt beroepsmatig voor de Provincie Gelderland aan een programma voor energietransitie. Ziet hij het ook daarom als een morele verplichting om zelf zoveel mogelijk te verduurzamen? Hij knikt: “We waren al wat langer op zoek naar een koophuis. Toen we dit vonden, bleek de cv-ketel al zo goed als afgeschreven. Dat maakte de keus om gasloos te gaan leven wel meteen een stuk eenvoudiger.”

Wido wekt nu zijn eigen stroom op met zonnepanelen op het dak. Met infrarood verwarmt hij de keuken en woonkamer en een warmtepompboiler van 200 liter geeft warm water. “Dat is ook voldoende voor ons tweeën”, geeft hij aan. De gewezen student Biologie is al langer actief in de milieuhoek, zoals hij het zelf noemt, dus deze drastische stap kwam niet geheel uit de lucht vallen. “We hebben wel een houtkachel hoor, voor als het écht koud wordt. Maar verder ben ik van mening dat het flauwekul is om woonvertrekken te verwarmen waar je op dat moment niet verblijft. Sowieso slapen wij 365 dagen in het jaar met het slaapkamerraam open.”

Hij beseft dat deze manier van leven niet zomaar voor iedereen is weggelegd: “Toegegeven, ik heb geen kinderen, dus dat maakte deze stap sowieso wat gemakkelijker. Zij moeten toch in een behaaglijke omgeving hun huiswerk kunnen maken. Maar wij lijden geen kou en beschouwen het zeker niet als een opgave om op deze manier bij te dragen aan een duurzamer samenleving. Wij wonen net zo prettig en gerieflijk als ieder ander!”