Stedendriehoek

FNV-boek Zutphenaarnvoor minister Kamp

ZUTPHEN – Op maandag 15 mei neemt minister Henk Kamp bij Van Someren & Ten Bosch het eerste exemplaar voor de Achterhoek in ontvangst van De Vuist van de Vakbond, het nieuwe boek van NRC-journalist en Zutphenaar Menno Tamminga. De uitreiking vindt tussen 12.15 en 12.45 uur plaats in de boekwinkel aan Turfstraat 19. De toegang is vrij.

In het boek schetst Tamminga de afgelopen twintig jaar van de FNV, aan de hand van de vraag hoe relevant de vakbond nog is. De minister, zelf oud-inwoner van Zutphen, doet de boekhandel aan tijdens een werkbezoek aan de stad.
In De Vuist van de Vakbond vertelt Menno Tamminga het verhaal van de FNV van de afgelopen twintig jaar; hij analyseert ook hoe de vakbond er nu voorstaat. Hij doet dat op basis van gesprekken met een reeks huidige en voormalige FNV-bestuurders, inclusief de drie voorzitters in deze periode: Lodewijk de Waal, Agnes Jongerius en Ton Heerts. Tamminga schetst de macht van de FNV in het poldermodel van de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw, toen het er even op leek dat Nederland voor altijd in een stadium van lage werkloosheid en hoge loonstijgingen zou komen. Hij laat zien hoe de FNV in 2004 met succes een hoofdrol speelde in de oppositie tegen plannen van het kabinet Balkenende, dat mensen langer moesten doorwerken. Maar de FNV verkeek zich op de arbeidsmarkt op de gevolgen van de flexibilisering en de onstuitbare opmars van zelfstandigen zonder personeel. De bond wist zich bovendien geen raad met de vergrijzing en de verhoging van de AOW-leeftijd tot boven de 65. Dat was de inzet van een maandenlang knetterend conflict in 2011, dat bijna tot een implosie van de vakbond leidde. Hoe relevant is de FNV nu gezien de dalende en vergrijzende ledenaantallen? En wat moet de nieuwe voorzitter Han Busker doen om relevantie terug te winnen?
Menno Tamminga (1957) woont in Zutphen en is journalist bij NRC Handelsblad. Hij publiceerde in 2009 het boek De uitverkoop van Nederland over het feit dat steeds meer toonaangevende Nederlandse ondernemingen in buitenlandse handen overgaan.