Nieuws

Expositie Congs

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

ZUTPHEN - Op zondag 24 februari opent Maike van Stiphout, landschapsarchitect, de tentoonstelling van Hanshan Roebers in De IJsselsalon aan de IJsselkade 21. De tentoonstelling is ook te zien op 2 en 3 maart en op 9 en 10 maart van 13.00 tot 17.00 uur.

Hanshan Roebers is beeldhouwer en monumentaal ontwerper van kunst en gebouwen. In de IJsselsalon laat hij zijn Congs zien. “Deze prachtige houten objecten zijn ontstaan na een reis door Japan in 2007. Ik was en ben onder de indruk van de onwaarschijnlijke hout-architectuur in dit land en de overal, steeds aanwezige aandacht, het gevoel voor detail.” Hij liet zich inspireren door tempels, heiligdommen (shrines) en kloosters.

Oorspronkelijk zijn Congs rituele voorwerpen van jade, die in China en Japan in graven werden meegegeven, liggend naast het lichaam. Ze dateren van voor de tijd dat het schrift ontstond. Roebers noemt zijn objecten Congs, vanwege de vormverwantschap en de geestelijke oorsprong. 

Zijn  monumentale werk bestaat uit sculpturale werken, objecten en constructies voor landschappen, tuinen en de gebouwde omgeving. Zo’n 80 gebouwen en objecten zijn inmiddels gerealiseerd, waaronder  de fabriek van Montis in Dongen, het Lichtgebouw van Erco in Naarden, de aula van de begraafplaats Ede, de vier wachters in schouwburg de Harmonie in Leeuwarden, de vier poorten voor het Campuscollege in Veldhoven en ook ontwierp hij Het Rondeel aan de Den Elterweg/Ida Gerhardtsingel in Zutphen. Zie ook de website www.ijsselsalon.nl

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar