Nieuws

Oud-minister Ed Nijpels spreker op Businessdag

Elektrisch vliegtuig primeur op Cleantech Tomorrow

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

STEDENDRIEHOEK - Cleantech Regio toont de toekomst met de eerste elektrische vlucht op Airport Teuge en geeft oud-minister Ed Nijpels het podium. Nijpels heeft een belangrijke rol in de totstandkoming van een nationaal Klimaat- en energieakkoord, dat komende zomer klaar moet zijn. Nijpels spreekt op de Businessdag van Cleantech Tomorrow. Cleantech Tomorrow vindt plaats op vrijdag 20 april lokaal in Epe en Voorst, zaterdag 21 april is op Airport Teuge de Publieksdag en dinsdag 24 april is de Businessdag die ook op Teuge plaatsvindt.

Cleantech Regio en iFly (www.ifly.eu), importeur voor de Benelux van de Sloveense vliegtuigbouwer Pipistrel, demonstreren elektrisch vliegen tijdens Cleantech Tomorrow op Airport Teuge. Elektrisch vliegen is een belangrijke ontwikkeling op weg naar een duurzame toekomst. Op het gebied van duurzaam vervoer zijn elektrische auto’s, fietsen en scooteren al behoorlijk ingeburgerd. Maar elektrisch vliegen, dat is met recht ‘the next level’. De Cleantech Regio is dan ook trots dat ze op de Publieksdag van Cleantech Tomorrow op zaterdag 21 april en de Businessdag van dinsdag 24 april de innovatieve Pipistrel Alpha Electro mogen presenteren. De Pipistrel Alpha Electro zal ook op zondag 22 april te bezichtigen zijn op Teuge. 

De innovatieve Pipistrel Alpha Electro, een tweezits trainingstoestel met een 60 kW elektromotor, vliegt geluidsarm en is zeer duurzaam. Volgend jaar, in 2019, gaat Vliegschool Hilversum deze elektrische trainer gebruiken voor haar vliegopleidingen tot privépiloot (PPL en LAPL). Dit model elektrisch vliegtuig is nu al in gebruik in Australië en Canada en zal in 2019 als gecertificeerd productiemodel beschikbaar komen voor de Europese markt. Op dit moment zijn er 25 van deze elektrische vliegtuigen ter wereld. De Pipistrel Alpha Electro, die demonstraties zal verzorgen tijdens Cleantech Tomorrow, is de 25e en komt ‘vers uit de fabriek’. 

Demonstraties
Tijdens de Publieksdag op zaterdag 21 april zal het elektrische vliegtuig demonstratievluchten uitvoeren. Ook op zondag 22 april is het vliegtuig te bewonderen. En uiteraard is er tijdens de Businessdag van 24 april ook een aantal starten en landingen te zien. Er is tevens volop de gelegenheid om foto’s te maken van het interieur en exterieur van het vliegtuig.

Ed Nijpels spreekt op dinsdag 24 april om 18.50 uur op het hoofdpodium. De term maatschappelijk verantwoord ondernemen geeft precies weer wat Nijpels belangrijk vindt. Hij spreekt graag over algemene, politieke onderwerpen, maar de combinatie bedrijfsleven, milieu en duurzaamheid heeft zijn bijzondere interesse. In 1988 presenteerde hij als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening en in 1989 het allereerste, door coalitie en oppositie gewaardeerde Nationaal Milieubeleidsplan. Nijpels bewaakt namens de Sociaal-Economische Raad het energieakkoord dat in september 2013 door kabinet, sociale partners, maatschappelijke organisaties en de milieubeweging is gesloten. Dat moet ervoor zorgen dat 16 procent van onze energie in 2023 duurzaam wordt opgewekt. Ook dient elk jaar 1,5 procent minder energie verbruikt te worden. 

Cleantech Tomorrow 2018
Maar liefst vier podia zijn tijdens de Businessdag gevuld met interessante cleantech sessies en sprekers. De informatie hierover is te vinden op https://www.cleantechtomorrow.nl/programma/24-april-business.

Voor de Publieksdag van zaterdag 21 april is aanmelden niet nodig, voor de Businessdag van 24 april wel. Dat kan via www.cleantechtomorrow.nl

 

Akkoord over RPW

De zeven gemeenten uit de Cleantech Regio (Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen) hebben met de provincies een akkoord bereikt over het Regionaal Programma Werklocaties (RPW).
In dit programma is vastgelegd hoeveel hectare bedrijfsterrein beschikbaar is per gemeente tot 2025. Ook is er overeenstemming bereikt over de voorkeur voor realisatie van logistieke locaties aan de A1 en A50. Op alle andere locaties is ruimte voor midden- en kleinbedrijf. Die is in deze regio heel gevarieerd, met een belangrijke accent op innovatieve maakindustrie en circulaire economie. Bij de totstandkoming van dit programma is vanzelfsprekend overleg gevoerd met het lokale en regionale bedrijfsleven.
De regio gaat met de provincies verder in gesprek over de kansen voor water- en luchtgebonden bedrijvigheid. De Cleantech Regio wil sterk inzetten op het ontwikkelen van het zogenaamde ‘nat’ bedrijventerrein en logistiek over water. Ook beide provincies hebben dit hoog in het vaandel. Momenteel wordt er in Lochem (onderdeel van het Twents havenbedrijf) hard gewerkt aan het realiseren van diverse natte bedrijfskavels. Deventer werkt aan een containerterminal, en Zutphen werkt aan versterking van de havenfunctie voor bulkvervoer.
De regiogemeenten zetten met de in het RPW afgesproken maatregelen een nieuwe stap in de ontwikkeling van het gezamenlijke acquisitiebeleid van gemeenten voor bestaande vestigingen en het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid. Betekenisvolle wijzigingen in de programmering - allemaal maatwerkoplossingen - zullen altijd via de regio lopen. Dat geldt bij zowel grote ruimtevragers als bij lokale bedrijven.

|Doorsturen

Ondernemend nieuws
Cleantech Regio Nieuws

Laatste nieuws

Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar