Nieuws

Eerbetoon aan vermoorde journaliste

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

DEVENTER - In Kunstenlab, Havenplein 20, is tot en met zondag 24 maart de tentoonstelling Nothing But The Truth, Dedicated to Anna Politkovskaya, te zien. Op 7 oktober 2006 werd de Russische journaliste Anna Politkovskaja voor de entree van haar appartement in Moskou vermoord. De Rotterdamse schilder Peter Koole heeft een serie van zes schilderijen aan haar opgedragen. In Kunstenlab wordt deze belangrijke en omvangrijke serie voor het eerst in samenhang getoond. De toegang is vrij.

‘Dedicated to Anna Politkovskaya’ is de titel van de serie schilderijen van Peter Koole. Hij heeft hiermee een monument voor Politkovskaja gerealiseerd, een poging om haar niet te doen vergeten. Het is geen vrijblijvend eerbetoon. De schilderijen van Peter Koole doen een beroep op onze betrokkenheid en schuldvragen worden aan de orde gesteld. Het werk is met veel liefde en aandacht gemaakt; maanden- en jarenlang is er door Peter Koole aan geschilderd. En dát maakt het overtuigend. Peter Koole toont onder meer een ontroerend portret van Politkovskaja op latere leeftijd, geschilderd boven een stapel met haar boeken, haar nalatenschap. Ernaast hangt een beschilderde Russische vlag, Nothing But The Truth, een uitspraak die haar levenshouding weergeeft. 

De journaliste schreef - de laatste zeven jaar voor de Novaja gazeta - over de tweede Tsjetsjeense oorlog. Over hoe het Russische leger huishield, over verdwijningen en martelingen, plunderingen, over corruptie en zelfverrijking, het Comité van Soldatenmoeders, de gijzelingen in het Doebrovkatheater en in Beslan. In haar artikelen stond Politkovskaja aan de kant van de verdrukten, zij had oog voor het persoonlijke verhaal. Alles met een groot besef van moraal en rechtvaardigheid. Met een onvoorstelbare moed probeerde zij de waarheid bloot te leggen, zich bewust van de risico’s en het gevaar. Die houding in Rusland kent een prijs; ze is bedreigd, gearresteerd, vergiftigd en uiteindelijk vermoord. 

Persvrijheid
In de tentoonstelling is materiaal te zien van Amnesty International; deze organisatie strijdt wereldwijd voor de mensenrechten en komt op voor de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast wordt materiaal getoond van Free Press Unlimited; dat heeft als missie om onafhankelijk nieuws en onafhankelijke informatie beschikbaar te maken en houden voor iedereen, juist voor mensen in landen waar geen of beperkte (pers)vrijheid is. Uitgeverij De Geus toont twee boeken van de journaliste: Poetins Rusland en Russisch Dagboek. Voor meer informatie: www.kunstenlab.nl

|Doorsturen

Ondernemend nieuws
Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar