Nieuws

‘Zorgen dat talent niet verloren gaat’

Een week aandacht voor autisme

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

ZUTPHEN - Het Projectteam Autismeweek 2019 in Zutphen verzorgt vrijdag 29 maart diverse activiteiten: een forum-dialoog met (ervarings)deskundigen en de film Life animated. Beide in het Filmtheater Luxor aan de Houtmarkt 64. Voor de dialoog kan men zich aanmelden via e-mail l.vanburken@gmail.com, voor de film bij het Filmtheater Luxor. Het forum start om 13.00 uur (inloop 12.30 uur), de film om 14.30 uur.

In Zutphen wordt voor het zesde jaar een activiteit in de Autismeweek georganiseerd. 2 April is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. Om die reden vindt in Nederland van 31 maart tot en met 8 april de Week van het Autisme plaats. In Zutphen besteedt het Projectteam hier al op 29 maart aandacht aan. Het thema van deze week, die in Nederland georganiseerd wordt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), is: ‘Maak werk van je passie’.

Liesbeth van Burken is lid van het Projectteam: “Om mee te kunnen doen in het onderwijs en in de maatschappij, is er meestal wat extra’s nodig om je studie af te kunnen maken en om een goede werkplek te vinden en te behouden. In Zutphen schenken diverse organisaties aandacht aan het mogelijk maken van werk voor mensen met autisme. Het ‘Engelenfonds-autisme’ biedt mensen die door hun autisme vastgelopen zijn in hun werk, in samenwerking met Gelrewerkt! nieuwe kansen door een financiële bijdrage voor opleiding en werk. Ixta Noa biedt met zijn praktijkhuis op diverse manieren ondersteuning. Ook voor jongeren met autisme zijn in Zutphen diverse organisaties actief om te zorgen dat hun talent niet verloren gaat.”

De film Life animated geeft een goed beeld wat direct betrokkenen, waaronder familie, kunnen betekenen voor de mogelijkheden van mensen met autisme en omgekeerd. Samen leven en werken met mensen met een andere manier van kijken, informatie verwerken, zorgt bij de niet-autistische mens voor een bredere kijk op de wereld. Het is geen éénrichtingsverkeer.

Resteert de vraag: ‘Is dit voldoende?’ Van Burken schudt haar hoofd: “Nee, voor een inclusieve maatschappij is meer nodig. In Nederland zijn bijna 200.000 mensen met autisme; dat is ruim 1 procent van de bevolking. In het onderwijs, bij de overheid en bij veel werkgevers is nog onvoldoende kennis over autisme. In de workshop zijn we dan ook op zoek naar tips, goede ervaringen voor mensen met autisme en direct betrokkenen, om studie en werk beter aan te laten sluiten bij hun kwaliteiten.”

 

 

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar