Stedendriehoek

‘Een gouden kans die ik met beide handen aangreep’

ZUTPHEN – Op maandag 26 november presenteren kandidaten met een gat in hun cv zich in de Burgerzaal in Zutphen met een korte pitch voor een jury en publiek. Iedereen die denkt een kandidaat vooruit te kunnen helpen, kan – met een knipoog naar talentenprogramma’s – op een rode matchknop drukken voor een stage- of een werkplek of een waardevolle netwerklink.

Bij de vorige editie heeft 82% van de kandidaten The Challenge succesvol afgerond: van betaalde banen, stage- of werkervaringsplaatsen tot de beslissing om een opleiding te starten. Remy was een van de kandidaten bij de allereerste Challenge. Tot zijn verrassing werd er tijdens The Challenge drie keer voor hem op de matchknop gedrukt. Een match werd gemaakt, hoe gaat het nu met hem?

Remy vertelt graag over hoe hij The Challenge heeft ervaren. “Ik heb veel profijt gehad van The Challenge. Ik vond het moeilijk voor een groep te staan. Toen waren er, tijdens de pitches, ineens 150 man en alle ogen op je gericht, dat was wel een hele belevenis. En heel leerzaam om jezelf te presenteren, want daar heb ik niet alleen voordeel van gehad tijdens The Challenge maar ook bij werkgevers. Het komt me dagelijks nog van pas bij gesprekken die je aanknoopt.”

Goed woordje
Tijdens The Challenge drukten drie werkgevers op de knop voor Remy: gemeente Zutphen, een verkeersregelaarsbedrijf en een organisatie die met jongeren werkt. De match werd gemaakt met de gemeente Zutphen. Remy startte eerst in de groenvoorziening en leerde weer in het werkritme te komen en samen te werken met collega’s. Diezelfde collega’s deden een goed woordje voor hem toen zijn contract bijna afliep en er tegelijkertijd een BBL-opleidingsmogelijkheid vrij kwam in de techniek, want dat was de richting waarin Remy zich graag verder wilde ontwikkelen. Inmiddels is hij zo’n drie maanden bezig met de BBL-opleiding elektrotechnische installatie en combineert één dag school met vier dagen werken. Twee dagen op de werf en twee dagen bij een technisch installatiebureau omdat het installatiewerk bij de gemeente te beperkt is.

Bij Coenders Installatietechniek krijgt hij de kans om hetgeen hij leert in de praktijk toe te passen. “Het leek me wel een uitdaging om de hersenen een beetje op te frissen na 22 jaar niet naar school te zijn geweest. Kijken waar je staat met rekenen en zo. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst mijn schooltas inpakte, dat was toch een raar momentje. Etui, geodriehoek, gummetje, potlood; Waar ben je toch mee bezig man! Eerst loop je rond te rennen als een boef en alles te doen wat God verboden heeft en nu pak je je schooltas in.”

Re-integreren
“Niet iedereen kan zich voorstellen wat ik voor weg heb bewandeld om mijn re-integratie te laten slagen. De kansen liggen in detentie niet voor het oprapen. Ik heb heel hard aan mezelf gewerkt, ik heb veel afspraken gemaakt, veel moeten regelen voor schuldsanering en er was hulp bij dingen die ik niet zelf kon regelen. Maar ik was heel gemotiveerd om alles op orde te krijgen en waar nodig regelingen te treffen. En toen kwam ineens de kans van The Challenge. Ik twijfelde erg, maar iemand zei: ‘Remy dit is een gouden kans, die moet je met beide handen aangrijpen.’ En dat heb ik toen gedaan. En met succes: Als je ziet wat ik in het afgelopen jaar al geregeld heb: werk, BBL, rijbewijs, heftruckcertificaat, VCA, allemaal gehaald! Het zijn keuzes die je maakt; voor mij heeft het allemaal goed uitgepakt en met goede hulp van gemeente Zutphen.”

Motivatie en toekomst
Over drie jaar heeft Remy een vrachtwagenrijbewijs en elektrodiploma’s. Dan gaat er een nieuwe wereld open. Hij heeft weer een cv opgebouwd. Remy: “Ook al heb je een strafblad, bedrijven zullen er anders naar kijken. Ze zien wat je daarna weer hebt opgebouwd. Als ze zien dat je je diploma’s en rijbewijzen hebt gehaald, dan zien ze ook dat het niet is komen aanwaaien. Werkgevers kunnen veel voor de deelnemers betekenen. Ik hoop dat bedrijven die dit jaar meedoen aan The Challenge, andere kandidaten ook zo’n kans geven. De gemeente heeft in mijn geval haar steentje bijgedragen en ik moet het nu afmaken. Ze hebben me echt fantastisch geholpen! Je krijgt een duwtje in de rug en daarna moet je het zelf doen. Je moet je voor 200% inzetten en niet de moed laten zakken. Ik heb een weg afgelegd en hoe meer lichtpuntjes je gaat zien hoe mooier en leuker het wordt. Ik heb, als het goed is, nog een jaar of 30 te leven en daar ga ik iets moois van maken. Het is fijn om weer een beetje rust en structuur te hebben, iets wat ik al die jaren niet heb gehad.”

Dit jaar wordt The Challenge gecombineerd met de Beursvloer tot hét maatschappelijk matchingsevent van Zutphen. De maatschappelijke betrokkenheid en concrete matchmaking staat bij beide onderdelen centraal en daarom is er dit jaar gekozen voor het centrale thema: Wie help jij vooruit? De Beursvloer & The Challenge vindt plaats op maandag 26 november vanaf 16.00 uur. De toegang is vrij, maar aanmelden is noodzakelijk via de website www.wiehelpjijvooruit.nl.